Τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στις αιμορροΐδες

  • Κυριακή, 24 Δεκέμβριος 2017 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι αιμορροΐδες είναι συστάδες αγγείων που αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, οι οποίες διαπλέκονται μεταξύ τους και βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου (εσωτερικές αιμορροΐδες) και στον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες, ο ένας στους τρεις όμως θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι αιμορροΐδες συμβάλλουν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση. Όταν όμως προκαλούν συμπτώματα τα οποία είναι δυσάρεστα για τον ασθενή, τότε χρησιμοποιείται ο όρος «αιμορροϊδοπάθεια».

Τα συμπτώματα

Αιμορραγία

Το πιο κοινό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Συνήθως το αίμα το οποίο οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια είναι ανοιχτό κόκκινο, εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα ερυθρού αίματος.

Η συνεχιζόμενη απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Σε κάθε περίπτωση απώλειας αίματος στα κόπρανα, ο ασθενής πρέπει να υποβάλεται σε κολονοσκόπηση, καθώς η αιμορραγία μπορεί να μην οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια αλλά σε άλλο σοβαρότερο νόσημα του παχέος εντέρου.

Πρόπτωση

Μια εσωτερική αιμορροΐδα μπορεί να προεξέλθει του πρωκτού και να καταστεί επώδυνη και ερεθισμένη. Όταν οι εσωτερικές αιμορροΐδες προπίπτουν γίνονται ψηλαφητές από τον ασθενή, δημιουργούν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού και συχνά προκαλούν εκροή βλέννης, η οποία φαίνεται στο εσώρουχο.

Τα συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο ή τη δημιουργία σκληρής μάζας γύρω από τον πρωκτό, που προκαλείται από τον σχηματισμό θρόμβου εντός του αιμορροϊδικού πλέγματος. Οι αιμορροΐδες θρομβώνονται συνήθως μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας ή επανειλημμένες διαρροϊκές κενώσεις, μετά από απότομη άρση βάρους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε θρόμβωση αιμορροΐδας παρατηρείται οξύς πόνος. Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να καθίσει.

Επιπρόσθετα, η έντονη καταβολή προσπάθειας, το τρέξιμο ή το τρίψιμο γύρω από τον πρωκτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό με αιμορραγία και/ή κνησμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει φαύλο κύκλο συμπτωμάτων. Κνησμό μπορεί να προκαλέσει επίσης και η αποξηραμένη βλέννα.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα πέρα από ανώδυνη απώλεια μικρών ποσοτήτων. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται από λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Αυτές έχουν πιο συχνά συμπτώματα όπως είναι πόνος, κάψιμο και φαγούρα.

Ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

- Πρώτου βαθμού είναι οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς απ' έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση.

- Δεύτερου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό.

- Τρίτου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή.

- Τέταρτου βαθμού είναι αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων του πρώτου βαθμού και του δεύτερου βαθμού είναι συντηρητική, ενώ η θεραπεία του τρίτου και του τέταρτου βαθμού μπορεί να είναι επεμβατική.

onmed.gr