Τα δυο λαχανικά που βοηθούν στην άνοια

  • Παρασκευή, 22 Δεκέμβριος 2017 18:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η απώλεια της μνήμης ή των γνωσιακών λειτουργιών είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Και απ' ότι δείχνει μια νέα πρόσφατη αμερικανική μελέτη η διατροφή αναδεικνύεται σε σημαντικό «όπλο» ενάντια στην άνοια, αφού σύμφωνα με αυτήν επιλέγοντας καθημερινά υγιεινές και θρεπτικές τροφές είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η γήρανση του εγκεφάλου κατά 11 χρόνια. 

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές η αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να είναι μια απλή, προσιτή και μη επεμβατική μέθοδος πιθανής προστασίας του εγκεφάλου από τη νόσοAlzheimer και την άνοια.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αυτά τα δύο λαχανικά έχουν χαμηλότερα ποσοστά μείωσης της μνήμης και των δεξιοτητήτων του μυαλού, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια τρώνε αυτά τα είδη λαχανικών.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λαχανικά που κρατάνε τις νοητικές ικανότητες σε εγρήγορση και βοηθούν τη μνήμη είναι το μαρούλι, το σπανάκι και το κέιλ. 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 960 άντρες και γυναίκες ηλικίας 58 έως 99 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν αναλυτικά διατροφικά ερωτηματολόγια και επίσης υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης της μνήμης και άλλων αντίστοιχων νοητικών παραμέτρων για διάστημα πέντε ετών κατά μέσο όρο.

Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνιζε σημάδια άνοιας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια στατιστικά σημαντική μείωση στην έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 

Ανθρωποι που κατανάλωναν 1-2 μερίδες την ημέρα είχαν τις γνωσιακές λειτουργίες ενός ατόμου 11 χρόνια νεότερου σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καμία μερίδα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, λουτείνη και β-καροτένιο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο υγιή. 

«Η προσθήκη μιας μερίδας πράσινων λαχανικών στη διατροφή ημερησίως είναι ένας απλός τρόπος να ενισχύει κανείς την εγκεφαλική του υγεία» σχολιάζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Μάρθα Κλερ Μόρρις.

 

Πηγή: bovary