Πέντε κόλπα για να βάψετε μόνοι το σπίτι σας

  • Παρασκευή, 22 Δεκέμβριος 2017 11:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Όσο μπελάς και να μας φαίνεται το βάψιμο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι μεταμορφώνει ένα χώρο σε χρόνο αστραπή. Αντί να ξοδέψουμε μια μικρή περιουσία σε ένα συνεργείο που θα μας βάψει το σπίτι, μπορούμε άνετα και οικονομικά να το κάνουμε μόνοι μας.

Το μόνο που χρειαζόμαστε -πέρα από τα βασικά σύνεργα- είναι δημιουργικότητα, υπομονή, και μερικές χρήσιμες συμβουλές. Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε μερικά tricks που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία του βαψίματος πιο γρήγορα.

#1 Καθαρίστε τους τοίχους

Μια επιτυχημένη εργασίας βαφής ξεκινά με την κατάλληλη προετοιμασία της επιφάνειας που πρόκειται να βάψετε. Περάστε, λοιπόν, την επιφάνεια που θέλετε να βάψετε με ένα στεγνό πανάκι καθαρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να απομακρύνετε τη σκόνη από τους τους τοίχους σας αποτελεσματικά χωρίς να μπείτε σε έξτρα κόπο.

[Βάψιμο σπιτιού.]

#2 Ρολό

Βουτήξτε το ρολό στο ειδικό επικλινές δοχείο κάνοντας απαλές κινήσεις. Ώστε αυτό να «πάρει» αρκετή βαφή για να μην στάζει και να καλυφθεί ομοιόμορφο.

#3 Κάντε το τεστ 

Advertisement

Για να διαλέξετε με σιγουριά τη σωστή απόχρωση, δεν έχετε παρά να βάψετε μια μικρή επιφάνεια του τοίχου σας. Αφήστε το για 2-3 μέρες ώστε να δείτε πώς φαίνεται διαφορετικές ώρες της ημέρας, παρατηρώντας το πάντα σε σχέση με τα έπιπλα και το φωτισμό του χώρου σας.

#4 Μην ακολουθείτε την ευθεία

Ξεκινήστε το βάψιμο κάνοντας κινήσεις σε μορφή W και απλώστε την μπογιά στο τοίχο ώστε να φύγει η περισσότερη ποσότητα. Στη συνέχεια, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, συμπληρώστε τα εσωτερικά σημεία του W. Με αυτόν τον τρόπο το ρολό αφήνει περισσότερο χρώμα.

[Βάψιμο σπιτιού.]

#5 Μην ξεχάσετε το lip balm

Περάστε με lip balm τα χερούλια, τους μεντεσέδες και την κάσα των παραθύρων, τα πόμολα καθώς και τις πρίζες και τους διακόπτες της επιφάνειας στην οποία σκοπεύετε να αλλάξετε χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να τα καθαρίσετε πολύ εύκολα σε περίπτωση που λερωθούν με μπογιά.

4 Συμβουλές πριν ξεκινήσεις το βάψιμο του σπιτιού

Έντονα χρώματα σε μικρούς τοίχους ή κολώνες: Οι έντονοι χρωματισμοί μπορεί να είναι εντυπωσιακοί και να σας αρέσουν, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αντισταθείτε και να κρατήσετε το έντονο μακριά. Σύμφωνα με μελέτες, τα έντονα χρώματα σε μεγάλους τοίχους κουράζουν τα μάτια και μικραίνουν τον χώρο.
Το αληθινό χρώμα του τοίχου φαίνεται μόνο στο φυσικό φως: Αν επιλέξετε έντονους χρωματισμούς και ο χώρος σας είναι πολύ φωτεινός, τα χρώματα θα μοιάζουν ακόμη πιο έντονα. Γενικά, το πολύ έντονο χρώμα τοίχων θα σας ταλαιπωρήσει, αντί να ομορφύνει τον χώρο.
Η αρμονία χρωμάτων στο σύνολο των δωματίων του σπιτιού: Εάν θέλετε να υπάρχει μία αρμονική και γαλήνια ατμόσφαιρα στο σπίτι, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τον ελαιοχρωματισμό όλων των δωματίων. Μια σχετική ομοιομορφία στα χρώματα που θα βάψετε τους τοίχους θα δημιουργήσει μια πιο ξεκούραστη ατμόσφαιρα.
Χρησιμοποίησε ένα visualizer: Η τεχνολογία δίνει λύση ακόμα και στο βάψιμο σπιτιού. Χρησιμοποιήστε μία εφαρμογή που σας επιτρέπει να φωτογραφήσετε τον χώρο που θέλετε να βάψετε. Έτσι μπορείτε να πειραματιστείτε με τα χρώματα στους τοίχους. Οι εφαρμογές αυτές προτείνουν λύσεις τόσο για το βάψιμο του σπιτιού εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Εργασίες που περιλαμβάνει το εξωτερικό βάψιμο:

Αποκατάσταση πρόσοψης
Επισκευή εξωτερικών τοίχων
Επισκευή μπαλκονιών
Ενίσχυση τοιχοποιίας
Στεγανοποίηση ρωγμών
Βάψιμο εξωτερικών τοίχων

Εργασίες που περιλαμβάνει στο εσωτερικό βάψιμο:

Τρίψιμο των τοίχων
Καθάρισμα τοίχων
Λείανση της επιφάνειας
Πέρασμα με Αστάρι
Εφαρμογή Χρωμάτων

[Βάψιμο σπιτιού]

1. Πλαστικά χρώματα ελαιοχρωματισμός τοίχου

Εφαρμόζονται σε τοίχους που δεν απαιτούν σπατουλάρισμα στόκου. Τοίχους δηλαδή που είτε είναι ήδη λύει όπως ο τοίχος γυψοσανίδας ή σε τοίχους που δεν επιθυμείτε ο στόκος όπως οι εξωτερικές επιφάνειες μιας κατοικίας ή κτιρίου γενικότερα.

Η διαδικασία:

Τρίψιμο όλων των επιφανειών (σοβάδων)
Αστάρωμα με αστάρι ακρυλικού.
Βάψιμο 1ο χέρι με πλαστικό χρώμα.
Ψιλό-στοκάρισμα όπου απαιτείται.
Τρίψιμο των επιφανειών.
Βάψιμο 2 επιπλέον χέρια πλαστικό χρώμα.

2. Χρώματα ακρυλικά – σπατουλαριστά ελαιοχρωματισμοί σε εμφανή μπετό

Οι ελαιοχρωματισμοί με ακρυλικά χρώματα εφαρμόζονται κατά κανόνα σε τοιχία, ταβάνια από μπετόν, σε μάνδρες και όπου αλλού απαιτείται εξομάλυνση των επιφανειών του μπετόν.

Η διαδικασία:

Τρίψιμο όλων των επιφανειών με σβουράκι
Αστάρωμα με αστάρι ακρυλικού.
Σπατουλάρισμα 2 ή 3 χέρια όπου χρειάζεται με παρετίνα.
Τρίψιμο όλων των σπατουλαρισμένων επιφανειών.
Αστάρωμα με αστάρι VIVEDUR.
Βάψιμο 1ο χέρι με ακρυλικό χρώμα.
Ψιλό-στοκάρισμα όπου απαιτείται.
Τρίψιμο των επιφανειών.
Βάψιμο 2 επιπλέον χέρια ακρυλικό χρώμα.

3. Ακρυλικά τοίχου

Τα ακρυλικά χρώματα είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση. Αραιώνονται με νερό αλλά όταν στεγνώσουν έχουν μεγάλες αντοχές στο νερό.

Διαδικασία:

Τρίψιμο όλων των επιφανειών (σοβάδων)
Αστάρωμα με αστάρι VIVEDUR.
Βάψιμο 1ο χέρι με ακρυλικό χρώμα.
Ψιλό-στοκάρισμα όπου απαιτείται.
Τρίψιμο των επιφανειών.
Βάψιμο 2 χέρια ακρυλικό χρώμα.

4. Ελαιοχρωματισμός σε κάγκελα – ασανσέρ πόρτες – σιδερένιες πόρτες

Μεταλλικές επιφάνειες εξομαλύνονται, επεξεργάζονται για την αποφυγή σκουριάς και βάφονται με σκοπό να γίνουν έγχρωμα, λεία και προστατευμένα από την υγρασία.

Η διαδικασία:

Τρίψιμο και καθαρισμός των επιφανειών από γρέζια.
Βάψιμο 2 χέρια μίνιο.
Βάψιμο 2 χέρια ντούκο χρώμα.

5. Ελαιοχρωματισμός σε ξύλινες πόρτες και πόρτες από MDF

Κατά κανόνα απαιτούν μεγάλη επιμονή και πολλαπλές διαμορφώσεις για να έχουν λείες επιφάνειες που να αντανακλούν τον φωτισμό και να έχουν ωραίες γωνίες.

Η διαδικασία:

Τρίψιμο των πορτών.
Αστάρωμα με αστάρι μετάλλου.
Τρίψιμο των πορτών.
Στοκάρισμα με ακρυλικό στόκο.
Τρίψιμο των πορτών.
Στοκάρισμα με ακρυλικό στόκο.
Τρίψιμο των πορτών.
Πέρασμα με βελατούρα.
Τρίψιμο των πορτών.
Βάψιμο 3 χέρια χρώμα.

reconsblog.gr