H σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών

  • Παρασκευή, 22 Δεκέμβριος 2017 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί


ΗΟΤ TOPICS:
τέλη κυκλοφορίαςκοινωνικό μέρισμαΕΝΦΙΑελληνική περιφέρεια
   
Είσοδος
|
Εγγραφή
 
Σήμερα γιορτάζουν: Θεμιστοκλής, Ιουλία
21/12/2017 20:07:28

ΚΕΝΤΡΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
MEDIA
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΞΙΔΙ
LIFESTYLE
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
AUTO
ΜΟΤΟ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ
Ο,ΤΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΖΩΔΙΑ

H σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών
Aναγνωρίζεται ως ένα από τα βασικά και αναφαίρετα δικαιώματα σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού

ΓΥΝΑΙΚΑ
10:01

21/12/2017
[H σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών]
2
[προσθήκη στα αγαπημένα]

Το παιχνίδι αποτελεί ένα βασικό κομμάτι στη ζωή κάθε παιδιού, απαραίτητο όχι μόνο για την ψυχαγωγία του, αλλά και για την συναισθηματική, πνευματική και σωματική του ανάπτυξη. Ο ρόλος του είναι τόσο σημαντικός, που αναγνωρίζεται ως ένα από τα βασικά και αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ας δούμε γιατί:

Το παιχνίδι βοηθά ένα παιδί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, το περιβάλλον του και να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά.

Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις, να συνεργάζονται, να υπακούουν σε κανόνες και να σέβονται το ένα το άλλο.

Το παιχνίδι ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και την προβολή των ικανοτήτων κάθε παιδιού.

Βοηθά στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, ενισχύοντας την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τόσο τα δικά τους συναισθήματα, όσο και αυτά των άλλων, αποκτώντας έτσι συναισθηματική ωριμότητα.

Το παιχνίδι ενισχύει την κίνηση και γενικά τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών, συμβάλλοντας έτσι στην καλή τους υγεία και την ομαλή σωματική τους ανάπτυξη.

Τα παιδιά περνούν από διάφορα στάδια σχετικά με το παιχνίδι τους, τα οποία οφείλονται τόσο στην ηλικία, όσο και στο χαρακτήρα καθενός.

Ένα ντροπαλό παιδί, για παράδειγμα, αρχικά θα παρατηρεί τα άλλα παιδιά που παίζουν, μέχρι να νιώσει έτοιμο να μπει στην ομάδα τους.

Επίσης, πολύ γνωστό είναι και το παράλληλο παιχνίδι, όταν δηλαδή δυο μικρά παιδάκια παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά το καθένα με το δικό του παιχνίδι.

Όλα αυτά τα στάδια είναι απαραίτητα και συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Συνεπώς την επόμενη φορά που θα δείτε το μικρό σας να παίζει, μη νομίζετε ότι απλά περνά ευχάριστα την ώρα του. Στην πραγματικότητα κάνει πολλά περισσότερα!

 mother.gr