Βιβλία του Νίκολας Σπαρκ που έγιναν ταινία

  • Πέμπτη, 21 Δεκέμβριος 2017 17:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Βιβλίο

Ο Νίκολας Σπαρκς είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς ρομαντικούς μυθιστοριογράφους της εποχής μας. Από τότε που εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία στη δεκαετία του ’90 τα περισσότερα από αυτά μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Από ένα σημείο και μετά δε, φάνηκε σαν να ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπου με το που εξέδιδε ένα βιβλίο, η μεταφορά του στον κινηματογράφο είχε ήδη ξεκινήσει. Κάποια από τα έργα του μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα καλύτερα του είδους τους.

Θα γνωρίζαμε τον Ryan Gosling, στον βαθμό που τον γνωρίζουμε σήμερα, αν δεν υπήρχε “Το Ημερολόγιο”; Για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον όχι.

Κάθε βιβλίο του, κάθε ιστορία του εκτυλίσσεται στη Βόρεια Καρολίνα. Υπάρχει πάντα ένας μπλεγμένος άνδρας, που συναντά μια γυναίκα που του αλλάζει τη ζωή προς το καλύτερο, ερωτεύονται και όλα αυτά πάντα με μια δόση δράματος. Παρόλο που δεν ακολουθεί κάθε βιβλίο αυτό το σενάριο ακριβώς, έχουμε δει κάποια στοιχεία να επαναλαμβάνονται, σε όλα του τα βιβλία αλλά και στις αντίστοιχες ταινίες.

 

The Best Of Me
Η ταινία ακολουθεί την συνήθη πλοκή του Νίκολας Σπαρκς, όπου ένα ζευγάρι ερωτεύεται παρόλο που οι γονείς δε συμφωνούν. Για να γίνει πιο ενδιαφέρον, ο Dawson και η Amanda ερωτεύονται στις τελευταίες τάξεις του σχολείου, αλλά ο Dawson προέρχεται από μια οικογένεια εγκληματιών, πράγμα που κάνει τους γονείς της Amanda να μη θέλουν καθόλου αυτή τη σχέση. Όταν ο Dawson εμπλέκεται σε επεισόδιο με πυροβολισμούς με την οικογένεια του, οι σχέσεις του με την Amanda σταματούν και δεν τη βλέπει ξανά για 20 χρόνια. Αναμενόμενη εξέλιξη για τον Σπαρκς να επανενώνει ένα ζευγάρι με την πιθανότητα να ερωτευτούν ξανά.

Μessage in a Bottle
Μπορείς να πιστέψεις ότι αυτό ήταν το δεύτερό του μόλις μυθιστόρημα; Και συνάδει πλήρως με την αίσθημα θλίψης που κυριαρχεί στα περισσότερα του έργα. Η Theresa  ενώ κάνει τζόκινγκ στην παραλία βρίσκει ένα μπουκάλι με ένα γράμμα μέσα, το οποίο είχε γράψει ένας άντρας, ονόματι, Garret απευθυνόμενος σε μια γυναίκα με το όνομα Catherine, την γυναίκα του που έχει πεθάνει. Το δείχνει στους συναδέλφους της και το δημοσιεύουν. Μετά από αυτό έρχεται και άλλο ένα γράμμα. Αφού έχει λάβει αρκετά, αρχίζει να παρακολουθεί τον Garret με σκοπό να μάθει περισσότερα.

The Choice
Η ομώνυμη ταινία, δεν ήταν καλή και αυτό είναι λυπηρό γιατί συμμετείχε ο Tom Welling (δυστυχώς όχι στον πρωταγωνιστικό ρόλο). Το βιβλίο δεν είναι κακό, αλλά σίγουρα όχι το καλύτερό του. Πρόκειται για την ιστορία ενός άνδρα που νομίζει πως τα έχει όλα, μέχρι που συναντά ένα νέο κορίτσι. Ο Travis είναι κτηνίατρος, ζει στη Βόρεια Καρολίνα και ερωτεύεται την νέα του γειτόνισσα, Gabby, παρόλο που στην αρχή η συμπεριφορά της δεν ήταν και η καλύτερη. Είναι τόσο πολύ προβλέψιμο αλλά ο κτηνίατρος είναι πολύ χαριτωμένος και έχει και σκυλιά, οπότε δεν είναι και τόσο κακή ταινία.

Dear John 
Ο John και η Savannah ερωτεύονται ένα καλοκαίρι (όπως και όλοι οι χαρακτήρες σε βιβλία του Σπαρκς), ενώ ο John βρίσκεται σε άδεια από τον Αμερικανικό Στρατό. Στην περίπτωση αυτή, το βιβλίο είναι πιο δυνατό από την ταινία. O Channing Tatum και η Amanda Seyfried βάζουν τα δυνατά τους, αλλά χημεία μεταξύ τους δεν υπάρχει. Ο John παλεύει για την σχέση με τον πατέρα του που έχει το σύνδρομο Asperger. Όταν χωρίζουν μετά το καλοκαίρι, ακολουθούν διαφορετικές ζωές, και η Savannah ερωτεύεται έναν άλλο άνδρα. Ο John επιστρέφει μετά τον θάνατο του πατέρα του για να ανακαλύψει ότι η Savannah τον αγαπάει ακόμη, αλλά θυσιάζει την ευτυχία του για να την αφήσει να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.

The Last Song
Το βιβλίο αυτό γράφηκε με σκοπό να γίνει ταινία. Ο Σπαρκς, μάλιστα, είχε στο μυαλό του και την Miley Cyrus για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία παρόλα τα μειονεκτήματά της, έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας μιας και ήταν αυτή που έφερε κοντά την Cyrus τον Liam Hemsworth. Ένα ακόμη δυνατό μυθιστόρημα, στο οποίο συνδυάζονται προβληματικές οικογενειακές σχέσεις με προβλήματα υγείας.

Nights in Rodanthe
Αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι ότι δεν είναι όπως τα περισσότερα από τα βιβλία του Σπαρκς, τα οποία σχετίζονται με νέα ζευγάρια, εφήβων ή και λίγο μεγαλύτερων. Στο βιβλίο αυτό, ο άντρας της Adrienne, την αφήνει για μια άλλη, νεότερη γυναίκα και ξαφνικά μένει μόνη με τα τρία παιδιά τους. Μια μέρα, έχει την ευκαιρία να είναι μόνη της και επισκέπτεται ένα πανδοχείο. Λόγω έντονης καταιγίδας, μόνο ένας άνθρωπός βρίσκεται στο πανδοχείο, ο Paul, ένας πρόσφατα χωρισμένος πατέρας και χειρουργός, ο οποίος μόλις έχασε έναν ασθενή του και ψάχνει για παρηγοριά. Κι ενώ η καταιγίδα μαίνεται έξω, οι δυο τους ερωτεύονται. Συνειδητοποιούν βέβαια, ότι όταν φύγουν από εκεί, θα επιστρέψουν στις κανονικές τους ζωές. Οι δυο τους ανταλλάσσουν αλληλογραφία αλλά ο Paul πεθαίνει ενώ δούλευε με τον γιο του στο Εκουαδόρ. Ευτυχισμένο τέλος, δεν το λες.

A Bend in the Road
Ένα από τα καλύτερα έργα του Σπαρκς και είναι στην παραγωγή. Έχει το δράμα και τις ανατροπές που χρειάζεται μια ταινία. Ο Miles, είναι αναπληρωτής σερίφης ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει τον ξαφνικό θάνατο της γυναίκας του, από δυστύχημα στο οποίο την εγκατέλειψαν. Μεγαλώνει τον γιο τους, Jonas, χωρίς να ψάχνει για αγάπη, αλλά η αγάπη τον βρίσκει, στην δασκάλα της δευτέρας τάξης του Jonas, Sarah. Είναι ακριβώς ότι χρειάζεται, και όσο ο καιρός περνά ο δεσμός τους γίνεται όλο και πιο εμφανής, χωρίς όμως να έχουν καταλάβει ότι είναι ένα μυστικό που τους συνδέει. Αποκαλύπτεται στη συνέχεια ότι ο μυστηριώδης οδηγός που σκότωσε και εγκατέλειψε τη γυναίκα του Miles, είναι ο αδερφός της Sarah, o Brian.

The Lucky One
Υπάρχει κάτι καλύτερο από τον Zac Efron σε ταινία του Σπαρκς; Ο Logan είναι Αμερικανός πεζοναύτης, ο οποίος βρίσκει η φωτογραφία μιας χαμογελαστής κοπέλας ενώ ταξιδεύει. Παρόλο που δε την ξέρει, κρατά τη φωτογραφία της γιατί πιστεύει ότι τον προστάτευσε από μια επίθεση που δέχτηκε η μονάδα του. Όταν επιστρέφει στο Colorado, μετά τον πόλεμο, πιστεύει ότι η  κοπέλα αυτή είναι η μοίρα του, και μαζί με τον σκύλο του, Zeus, διασχίζει τη χώρα για να την βρει!

The Longest Ride
Ο Scott Eastwood είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς πρωταγωνιστές των ταινιών του Σπαρκς, μαζί του και η Britt Robertson. Πρόκειται για δυο ιστορίες αγάπης μια από το παρελθόν και μια από το παρόν, για δυο ζευγάρια τα οποία με έναν τρόπο συνδέονται στη συνέχεια. Ο Luke και η Sophia γνωρίζονται και ερωτεύονται αλλά η Sophia δυσκολεύεται να δεχτεί την επικίνδυνη καριέρα του στις ταυρομαχίες. Το δεύτερο ζευγάρι, ο Ira και Ruth, γνωρίζονται όταν η Ruth μετακομίζει στη Βόρεια Καρολίνα με την οικογένειά της για να γλυτώσουν τον πόλεμο. Το ζευγάρι σχεδιάζει να κάνει οικογένεια, αλλά όταν ο Ira, τραυματίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενημερώνεται ότι δε μπορεί να κάνει παιδί. Η Ruth τον αγαπά όμως και ζουν μαζί μια ευτυχισμένη ζωή.

A Walk to Remember
Στην ταινία ο Landon, το «κακό» παιδί, μπλέκει μετά από μια φάρσα που έκανε με την παρέα του η οποία οδήγησε ένα παιδί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Υποχρεώνεται να παίξει σε μια σχολική παράσταση, όπου γνωρίζει την Jamie. Στο βιβλίο ο Landon είναι ο πρόεδρος της τάξης και είναι αυτός που ζητά από την Jamie να χορέψουν (μιας και δε μπορεί κανένας άλλος), απολαμβάνει τη σχέση τους και όταν του ζητά να συμμετάσχει στην παράσταση αυτός δέχεται με χαρά. Η Jamie, στο βιβλίο, ασχολείται με το να βοηθά παιδιά στο ορφανοτροφείο και περνούν με τον Landon, την Παραμονή των Χριστουγέννων, δίνοντας δώρα στα παιδιά. Και τα δυο, ταινία και βιβλίο, πραγματεύονται την ίδια υπόθεση, όπου η Jamie δεν θέλει να την ερωτευτεί ο Landon επειδή πάσχει από λευχαιμία. Το βιβλίο είναι λίγο καλύτερο, αλλά η ταινία κλασσική!

The Notebook
Αυτό είναι όχι μόνο το καλύτερο βιβλίο του Σπάρκς, αλλά και η καλύτερη μεταφορά σε ταινία. Ο Noah και η Allie ερωτεύονται το καλοκαίρι και η σχέση τους είναι πολύ έντονη. Η ζωή της Allie είναι ήδη σχεδιασμένη. Ο πλούσιος πατέρας της φαίνεται θετικός στο να δεχτεί τον Noah αλλά η μητέρα της αρνείται και η οικογένεια της Allie μετακομίζει. Ο Noah δε σταματά να την αγαπά και της γράφει ένα γράμμα κάθε μέρα για έναν χρόνο. Την ιστορία την ξέρουμε: η μητέρα της Allie κρατάει όλα τα γράμματα και η Allie δε το γνωρίζει. Ερωτεύεται έναν άλλο άνδρα και ενώ ετοιμάζεται να παντρευτεί, βλέπει ότι ο Noah, έφτιαξε το σπίτι στο οποίο έκαναν έρωτα για πρώτη φορά. Το δυνατό κομμάτι της ταινίας είναι στον επικό καυγά τους αλλά και στο τέλος της ταινίας.

The Wedding. 
Ήξερες ότι Το Ημερολόγιο είχε και συνέχεια; Ο περισσότερος κόσμος όχι. Η Πρόταση γάμου (όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά), είναι το βιβλίο που δεν μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη αλλά αξίζει να το αναφέρουμε. Σ αυτή την ιστορία η κόρη του Noah και της Allie, Jane παντρεύεται τον Wilson. Μετά από τριάντα χρόνια γάμου,  και ενώ επικρατούν ετοιμασίες για τον γάμο τη κόρης τους, ο Wilson συνειδητοποιεί ότι η σχέση με τη γυναίκα του έχει ατονήσει. Αποφασίζει να αναζωογονήσει τη σχέση τους. Αλλά δεν είναι ούτε καλός στα λόγια, ούτε τόσο ρομαντικός όσο ο πεθερός του, Noah. Η Πρόταση Γάμου έχει πολύ πιο αργή εξέλιξη από Το Ημερολόγιο και ενώ είναι ενδιαφέρουσα, για κάποιον που έχει νιώσει ότι η σχέση του έχει επηρεαστεί από την καθημερινότητα, δεν είναι τόσο συγκινητική. Είναι ένα καλό παράδειγμα για όποιον αντιμετωπίζει κάτι αντίστοιχο στο γάμο του, ότι τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν, αν και οι δυο μεριές είναι πρόθυμες να προσπαθήσουν.

 

Πηγή: savoirville