Κάντε καλύτερο κουμάντο στο σπίτι σας - Δέκα απλά και εύκολα μαθήματα οικονομίας

  • Δευτέρα, 18 Δεκέμβριος 2017 08:31
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Η οικονομία στο σπίτι είναι ένα μεγάλο ζήτημα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Από τα ψώνια του supermarket, τους λογαριασμούς του σπιτιού μέχρι και τη θέρμανση κάθε ένας από εμάς αναζητά νέους τρόπους για να μειώσει τα έξοδα του. Πώς, όμως, μπορεί να το επιτύχει;

Υπάρχουν αμέτρητες λύσεις για να επιτύχεις οικονομία στο σπίτι σου. Μερικές λύσεις απαιτούν επενδύσεις που θα αποδώσουν καρπούς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η μόνωση, ενώ άλλες είναι εύκολες να τις αποκτήσεις με μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου. To Douleutaras.gr συγκέντρωσε σε μία λίστα ορισμένα από τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.

Αξιοποίησε το ωράριο νυχτερινού τιμολογίου

Το πλύσιμο, το άπλωμα και το σιδέρωμα των ρούχων σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη σου ασχολία. Συνήθως, όμως, βρίσκεται μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα, ειδικά αν έχεις παιδιά μικρής ηλικίας. Η λειτουργία των πλυντηρίων, εκτός από κουραστική, είναι και μία κοστοβόρα διαδικασία. Γιατί να μην επωφελείσαι από το οικονομικότερο νυχτερινό ωράριο;

Δες παρακάτω το χειμερινό νυχτερινό ωράριο, το οποίο ισχύει από 1η Νοέμβρη μέχρι και 30 Απριλίου:

02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

Μην ξεχνάς να κλείνεις έγκαιρα το θερμοσίφωνα

Σίγουρα θα έχεις αναμνήσεις από τις φωνές της μαμάς σου να ουρλιάζει: «Μην αφήνεις 200 ώρες το θερμοσίφωνα ανοιχτό, τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα!». Ακόμα και αν δεν είχες την «τύχη» να ακούσεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο θερμοσίφωνας είναι μία από τις πιο δαπανηρές συσκευές.

Αν, λοιπόν, θέλεις να κάνεις οικονομία στο σπίτι θα πρέπει να τον κλείνεις αμέσως μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Χρησιμοποίησε σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές

Τα πλυντήρια, ο φούρνος, το ψυγείο αλλά και όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Μόνο όταν είναι γεμάτα -όχι υπερφορτωμένα- αξίζεις να τα θέτεις σε λειτουργία αν θέλεις να κάνεις οικονομία στο σπίτι και τους λογαριασμούς που πληρώνεις.

Μην βάζεις πλυντήριο για να καθαρίσεις το παντελόνι και το μπλουζάκι που μόλις λέρωσες. Μην ανοίγεις το φούρνο για 1 μερίδα φαγητό. Χρησιμοποίησε σωστά τις συσκευές σου και θα δεις τους λογαριασμούς να ξεφουσκώνουν.

Βγάλε από την πρίζα τις συσκευές που δε χρησιμοποιείς

Το γεγονός ότι δεν έχεις βάλει τον κινητό σου στην φόρτιση δεν σημαίνει ότι ο φορτιστής δεν καίει ρεύμα, όσο βρίσκεται στην πρίζα. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού σου όπως είναι η τοστιέρα, η καφετιέρα, το πιστολάκι και όσες ακόμα δεν χρησιμοποιείς αλλά βρίσκονται πάντα στην πρίζα.

Αφαίρεσε τις και σύντομα θα δεις την αλλαγή στους λογαριασμούς σου.

Προτίμησε συσκευές μεγαλύτερη ενεργειακής κλάσης

Αν κάποια από τις συσκευές σου σταματήσει να λειτουργεί και δεν αξίζει να την επισκευάσεις, θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά πώς θα την αντικαταστήσεις.

Οι ηλεκτρικές συσκευές με ενεργειακή κλάση Α+ είναι φυσικά πιο ακριβές από συσκευές χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης. Αποσβένουν, όμως, πολύ γρήγορα τα χρήματα τους χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας που εξασφαλίζουν .

Βρες φυσικά προσανάμματα για το τζάκι σου

Λατρεύεις την ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η φωτιά του τζακιού μέσα στο σπίτι σου; Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ανάβουν καθημερινά το τζάκι τους, τα έξοδα για ξυλεία σίγουρα είναι πολύ υψηλά. Αντί να αγοράζεις τακτικά προσανάμματα από το εμπόριο που κοστίζουν αρκετά ακριβά, κάνε μια βόλτα στη φύση.

Με ένα σύντομο περίπατο θα βρεις πεταμένα ξύλα και παλέτες, κλαδάκια και φυσικά κουκουνάρια που θα σε βοηθήσουν να ζεστάνεις το σαλόνι σου στο πι και φι. Η οικονομία στο σπίτι δεν είναι και τόσο δύσκολη τελικά!

Να μαγειρεύεις συνδυαστικά

Θέλεις να γλιτώσεις κόπο, χρόνο αλλά και χρήματα κάνοντας οικονομία στο σπίτι σου; Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις καθημερινά για να είναι το πιάτο σου γεμάτο. Προγραμμάτισε από την Κυριακή τα γεύματα της εβδομάδας και προσπάθησε να τα μαγειρέψεις την ίδια ημέρα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ανάψεις το φούρνο και τα μάτια της κουζίνας κάθε μέρα ούτε να σκέφτεσαι πότε θα τα προλάβεις όλα!

Πήγαινε στο Supermarket προετοιμασμένος/-η

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να κάνεις οικονομία στο σπίτι είναι να ψωνίζεις πάντα με λίστα. Ακόμα και αν νομίζεις ότι τα θυμάσαι όλα απ’ έξω, μην παραλείπεις να τα καταγράφεις και σε ένα χαρτί ή το κινητό σου! Αυτό θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις παρορμητικές αγορές. Έτσι, δεν θα υπερφορτώνεις πάλι το καρότσι σου με πράγματα που απλώς σου «γυάλισα»” επειδή τα είδες στο ράφι.

Εγκατάστησε θερμοστατικές βαλβίδες στα σώματα

Το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο σου είναι συνήθως οι χώροι στους οποίους περνάς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου, όταν βρίσκεσαι στο σπίτι. Αυτά τα δωμάτια δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες θέρμανσης με την κουζίνα, το WC ή το γραφείο σου. Γιατί, λοιπόν, να πληρώνεις το ίδιο για τη θέρμανση όλων των χώρων;

Οι θερμοστατικοί διακόπτες ή βαλβίδες δίνουν λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα αφού τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία για κάθε σώμα και δωμάτιο ξεχωριστά, μειώνοντας τη κατανάλωση καυσίμου έως και 30%. Η αλλαγή είναι θεαματική από τον πρώτο κιόλας μήνα μετά την τοποθέτηση τους!

Αναβάθμισε ενεργειακά τα κουφώματα του σπιτιού σου

Δεν υπάρχει καλύτερη δίοδος για τον αέρα και το τσουχτερό κρύο του χειμώνα από τα παλιά κουφώματα! Για αυτό άλλωστε η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων βρίσκεται ανάμεσα στις δημοφιλέστερες εργασίες που ζητούν οι Έλληνες για το σπίτι τους.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα εξασφαλίζουν πλήρη απομόνωση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι δεν χρειάζεται να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς για να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό.

Με ενεργειακά αναβαθμισμένα κουφώματα το σπίτι σου θα μένει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, βοηθώντας σε να περιορίσεις τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

douleutaras.gr