Γιατί οι Κινέζες κάνουν ένα μήνα να πλυθούν αφού γεννήσουν;

  • Κυριακή, 17 Δεκέμβριος 2017 10:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παράξενα

Οι Κινέζες που γίνονται μαμάδες δεν...
βγαίνουν από το σπίτι, δεν δέχονται επισκέπτες, δεν κάνουν μπάνιο τουλάχιστον για ένα μήνα μετά τον τοκετό.

Αυτή είναι η παράδοση για τις λεχώνες στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.
«Το να είσαι εντός σπιτιού είναι σημαντικό», λέει η Κινέζα Τσινγκ που διαμένει στο Λονδίνο. Η ίδια υποστηρίζει ότι, μετά τη γέννα δεν έχει ξεμυτίσει από το σπίτι της για 28 ημέρες.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο του BBC, Victoria Derbyshire, μέσω βίντεο κλήσης, εξηγεί πως μετά τον τοκετό, στο σπίτι της οι επισκέπτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
Η Τσινγκ υποστηρίζει ότι ο «εγκλεισμός» της λεχώνας είναι μια σημαντική διαδικασία, καθώς το ανοσοποιητικό του μωρού πρέπει πρώτα να συνηθίσει τα βακτήρια των γονέων».

Ο επιλόχειος «εγκλεισμός» των γυναικών είναι συνηθισμένος σε ολόκληρη την Ασία. Μάλιστα, υπάρχουν ειδικά νοσοκομεία όπου οι μητέρες μένουν εκεί για ένα μήνα, βλέποντας μερικές φορές τα μωρά τους μόνο μία φορά την ημέρα.

Σύμφωνα με την παράδοση της κινεζικής ιατρικής, οι γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει, είναι πιο ευαίσθητες στο κρύο, κατά συνέπεια αρρωσταίνουν πιο εύκολα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κιτ Βου, νευρολόγος στο King’s College Hospital του Λονδίνου, ο επιλόχειος «εγκλεισμός» των γυναικών περιλαμβάνει πολύ αυστηρούς κανόνες όπως:

«Δεν πρέπει οι γυναίκες να πίνουν κρύο νερό και αναψυκτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα, δεν πρέπει να κάνουν ντους, ούτε να πλένουν τα μαλλιά τους και προφανώς δε πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους… Κάποιες κυρίες μάλιστα δεν σηκώνονται από το κρεβάτι τις πρώτες δύο εβδομάδες».

Ο καθηγητής Βου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις Κινέζες μαμάδες καθώς με τον «εγκλεισμό» τους ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη και να αρνηθούν την ιατρική βοήθεια.

«Όταν οι μητέρες έχουν προβλήματα υγείας, πολλές από αυτές προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν μόνες τους κι αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία τους αλλά και του μωρού τους».