Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στο φούρνο, σαν τηγανητά

  • Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές


Υλικά (για 4 - 6 άτομα)

4 μπούτια κοτόπουλου, ολόκληρα με την πέτσα τους
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1½ κουτ. σούπας καυτερή ή γλυκιά πάπρικα
6 - 8 σκελίδες σκόρδου με το φλούδι, ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη (ή, αν προτιμάμε, ξερό θυμάρι, τριμμένο)
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τα σκόρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε, για 15 - 30 λεπτά, να αρωματιστούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις πατάτες σε μία στρώση και ανάμεσα στριμώχνουμε το κοτόπουλο.

Περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα ελαιολάδου. Φοράμε γάντια μιας χρήσης, εάν θέλουμε, και ανακατεύουμε, τρίβοντας με τα δάχτυλά μας, το μείγμα ελαιολάδου στο κοτόπουλο και στις πατάτες. Ξαναπλώνουμε τα υλικά ομοιόμορφα σε μία στρώση και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά στην επιφάνεια.

Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο, γυρνάμε από την άλλη μεριά κοτόπουλο και πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε τα σκόρδα. Τραβώντάς τα από τη μία άκρη, αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους και τα ξαναβάζουμε στο ταψί. Μοιράζουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες στα πιάτα και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με μια σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι, ελαιόλαδο και δυόσμο και με πράσινη σαλάτα.
 

gastronomos.gr