Παιδί και αερόβια γυμναστική - Αυξάνει την φαιά ουσία στον εγκέφαλο τους

  • Τετάρτη, 13 Δεκέμβριος 2017 17:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η άσκηση είναι το “λίπασμα” του εγκεφάλου. Τώρα, μια ισπανική μελέτη που διεξήχθη σε παιδιά ηλικίας 8 ως 11 ετών και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroimage δείχνει ότι η άσκηση ενισχύει τον παιδικό εγκέφαλο αυξάνοντας τη φαιά ουσία σε περιοχές οι οποίες συνδέονται με τη μάθηση, τις γνωστικές ικανότητες και τη μνήμη.

Η μελέτη αποτελεί μέρος του προγράμματος ActiveBrains το οποίο έχει ως στόχο να εξετάσει την επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο και στις γνωστικές ικανότητες, καθώς και σε παραμέτρους της ψυχικής υγείας σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Όπως προέκυψε, η άσκηση αυξάνει τη φαιά ουσία σε εννέα περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι σημαντικές για τη γνωστική ικανότητα, τις εκτελεστικές λειτουργίες αλλά και τις μαθησιακές επιδόσεις.

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται η καθοριστική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στη δομή του παιδικού εγκεφάλου.

Οι Ισπανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στην απόδοση των παιδιών στις εξετάσεις και τελικά στη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Francisco Ortega από το University of Grenada σημείωσε ότι τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τη θετική επίδραση της άσκησης στους ηλικιωμένους, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα παιδιά που γυμνάζονται έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον προκινητικό φλοιό, ο οποίος είναι άκρως σημαντικός σε ό,τι αφορά τη γνώση (κυρίως τη μίμηση), την ενσυναίσθηση αλλά και τον έλεγχο των κινήσεων. Η αερόβια άσκηση φάνηκε επίσης να αυξάνει τη φαιά ουσία στην παραϊπποκάμπεια έλικα και στον ιππόκαμπο που συνδέονται άμεσα με τη μνήμη. Επιδρούσε, τέλος, στην κάτω κροταφική έλικα, η οποία παίζει ρόλο στην αναγνώριση οπτικών ερεθισμάτων, καθώς και στον κερκοφόρο πυρήνα που εμπλέκεται στη μάθηση.

Καλύτερο σώμα και καλύτερο μυαλό
Ο Ortega ανέφερε: “H έρευνά μας έχει ως στόχο να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν ο εγκέφαλος παιδιών με καλύτερη φυσική κατάσταση είναι διαφορετικός από εκείνον των παιδιών που δεν ασκούνται και αν αυτό επιδρά στις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους. Tα στοιχεία δείχνουν πως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι, η άσκηση στα παιδιά συνδέεται με σημαντικές διαφορές στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου και αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζονται στις σχολικές επιδόσεις τους”.

Η ερευνήτρια Ιρένε Εστεμπάν-Κορνέχο, που συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε ότι “η φυσική κατάσταση ενός παιδιού είναι ένας παράγοντας που μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της άσκησης και ότι ο συνδυασμός ασκήσεων που βελτιώνουν την αερόβια ικανότητα και τις κινητικές ικανότητες είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την ενεργοποίηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου και τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά”.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους της δημόσιας υγείας.

 

Πηγή: healthyliving