Βιβλία που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και ήταν αντάξιες των προσδοκιών

Πολλές από τις ταινίες που έχουν κάνει επιτυχία και έχουν αφήσει εποχή δεν βασίζονται σε πρωτότυπα σενάρια, αλλά σε επιτυχημένα βιβλία που έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία. Είναι αρκετά σύνηθες στη βιομηχανία του κινηματογράφου να οπτικοποιούν μία ήδη επιτυχημένη ιστορία και η λογοτεχνία τους δίνει μία πληθώρα επιτυχημένων ιστοριών για να επιλέξουν. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλες οι κινηματογραφικές τους μεταφορές είναι επιτυχημένες. Βλέποντας τις ταινίες που έχουν βγει τα τελευταία δύο χρόνια στους κινηματογράφους βρήκαμε τις πιο επιτυχημένες μεταφορές βιβλίων και σας τα παρουσιάζουμε.

 

Ένα κάποιο τέλος του Julian Burnes, εκδ. Μεταίχμιο
Ένα βιβλίο και μία ταινία για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, που χάρισε στο συγγραφέα του το Man Booker του 2011. Ο Τόνι Γουέμπστερ ζει μια απομονωμένη, ήρεμη ζωή ώσπου λαμβάνει μια ειδοποίηση πως η μητέρα μιας από τις πρώτες του αγαπημένες, του έχει αφήσει δύο αντικείμενα στη διαθήκη της. Αυτή η «επίσκεψη» από το παρελθόν θα ανοίξει το κουτί με τις αναμνήσεις, καθώς ο Τόνι θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το μίτο των γεγονότων, φτάνοντας μπροστά σε αναπάντεχες αποκαλύψεις και μια εξ ολοκλήρου νέα θεώρηση αυτού που πίστευε ότι ήταν η ζωή του, οι έρωτές του, η οικογένειά του.

Arrival - Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες του Ted Chiang, εκδ. Κέδρος
Το "Arrival" ή "Η Άφιξη" στα ελληνικά σε σκηνοθεσία Denis Villeneuve και πρωταγωνιστές τους Amy Adams και Jeremy Renner, πραγματεύεται την άφιξη στη γη μιας ομάδας εξωγήινων που αναγκάζουν έναν φυσικό και μια γλωσσολόγο να ασχοληθούν με τη μελέτη και την αποκωδικοποίηση της γλώσσας τους, βοηθώντας τους δύο επιστήμονες να διερευνήσουν τα όρια της ανθρώπινης γλώσσας και την έννοια του χρόνου. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία που βασίζεται σε ένα από τα οκτώ διηγήματα που περιέχει το βιβλίο του Ted Chiang “Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες”, με τίτλο "Η ιστορία της ζωής σου".

Μπρούκλιν του Colm Tóibín, εκδ. Ίκαρος
Το "Μπρούκλιν" κατάφερε να ξεχωρίσει ως ταινία και να διακριθεί και με τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ. Βασισμένο στο βιβλίο του Colm Tóibín, περιγράφει την ζωή της Έιλις μιας κοπέλας από φτωχή οικογένεια στην δεκαετία του ‘50, που δυσκολεύεται να βρει δουλειά και φεύγει για τις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω την μητέρα της και την αδερφή της. Η απόφασή της την οδηγήσει στο Μπρούκλιν όπου υπομονετικά θα χτίσει μια καινούργια ζωή γεμάτη και θα γνωρίσει τον πρώτο της έρωτα και μαζί την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Όμως το παρελθόν της σύντομα θα την καλέσει ξανά, αναγκάζοντάς την να διαλέξει ανάμεσα στην πατρίδα, στην οικογένεια και στον έρωτα.

Ο Χιονάνθρωπος του Jo Nesbo, εκδ. Μεταίχμιο
Μία από τις πιο πολυσυζητημένες μεταφορές βιβλίου είναι ο Χιονάνθρωπος του μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo, που μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender. Ο αντισυμβατικός αστυνομικός Χάρι Χόλε αναλαμβάνει να διερευνήσει την εξαφάνιση μιας μητέρας, που το μαντίλι της βρέθηκε τυλιγμένο γύρω από ένα χιονάνθρωπο. Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Πριν Έρθεις Εσύ της Jojo Moyes, εκδ. Ψυχογιός
Το βραβευμένο best seller της Jojo Moyes μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Emilia Clarke.  Η Λου ζει σε µια ήσυχη πόλη της αγγλικής επαρχίας τρέχontaw από τη µία δουλειά στην άλλη για να βοηθήσει οικονοµικά την οικογένειά της. Η ζωντάνια και χαρά της θα δοκιµαστούν όταν θα αποδεχθεί µια θέση για δουλειά, αναλαµβάνοντας τη φροντίδα του Γουίλ Τρέινορ, ενός πλούσιου νεαρού τραπεζίτη ο οποίος πριν από δύο χρόνια καθηλώθηκε σε αναπηρικό αµαξίδιο, χάνοντας κάθε ζωντάνια για ζωή. Μέχρι τη στιγµή που η Λου εισβάλλει στη ζωή του για να του υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι κάτι για το οποίο αξίζει να παλεύεις.

Ο κύκλος του Dave Eggers, εκδ. Κέδρος
Η ταινία “Ο Κύκλος” που έκανε αίσθηση το καλοκαίρι με πρωταγωνιστές τον Tom Hanks και την Emma Watson, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Dave Eggers, που αναφέρεται στην ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media. Όταν η Μέι προσλαμβάνεται στη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή εταιρεία τεχνολογίας και social media στον κόσμο, θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Καθώς ανέρχεται στην ιεραρχία, ενθαρρύνεται από τον ιδρυτή της εταιρείας να συμμετάσχει σε ένα επαναστατικό πείραμα που ξεπερνάει τα όρια της ιδιωτικότητας, της ηθικής και τελικά κάθε προσωπικής ελευθερίας.

 

Πηγή: joytv