Τους Αναμάρτητους Ψάχνω. Της Ρούλας Παγιαλάκη

Μ αρέσουν οι "αναμάρτητοι" άνθρωποι. Αυτοί που δεν έχουν κάνει πότε κακό σε κανέναν. Αυτοί που δεν έχουν βλάψει, δεν έχουν πει κακό λόγο ,δεν έχουν αδικήσει.

Αυτούς ψάχνω. Αυτούς αγαπώ. Αυτούς έχω ως σημείο αναφοράς...."Αναμάρτητοι" ναι, αλλά και βαθιά υποκριτές!

Γιατί αυτοί δεν έχουν μείνει ποτέ πίσω από κουρτίνες τραβηγμένες να κατασκοπεύουν το γείτονα. Δεν έχουν ποτέ κατηγορήσει, αδίκησει ή κουτσομπολεψει τον άλλον. Δεν ασχολούνται με το τι κάνει ο πλησίον τους και δεν περιμένουν την "πτώση" του, για να αισθανθούν καλύτερα.

Τους "αναμάρτητους -υποκριτές" ψάχνω που δεν έχουν καταπιέσει ,δεν έχουν επιβάλλει, δεν έχουν πληγώσει. Που δεν έχουν πει ποτέ ψέματα, που δεν έχουν λιγοψυχήσει, που δεν έχουν κάνει πίσω στα δύσκολα. Που δεν έχουν κοιτάξει μόνο το δικό τους συμφέρον αδιαφορώντας για την τύχη του άλλου . Ψάχνω εκείνον τον "αναμαρτητο-υποκριτη" που κρίνει  τους άλλους αλλά ποτέ τον εαυτό του. Τον "αναμάρτητο-υποκριτή"  που δεν προσκυνά το χρήμα, τη δόξα,  το όνομα. Εκεινον που δεν ζει παρασιτικά  μην παράγωντας ουσιαστικά στην καθημερινότητα,  και που φθονεί όποιον κάνει βήματα μπροστά. Αυτόν που δεν κρατάει αιχμάλωτους τους άλλους στερώντας τους το γέλιο, την αισιοδοξία, την καθαρή ματιά. Τους "αναμάρτητους-υποκριτές" όλους εκείνους τους συντηρητικούς αγαπώ, που οτιδήποτε ειναι έξω από τα όρια του μικρόκοσμού τους, το κατακρίνουν.  Τους δήθεν "καθαρούς" με τις αγγελικές ψυχές που προφασιζονται ατυχίες, κακουχίες ,αναποδιές για να χαλάσουν την διάθεση και των άλλων.

Μ αρέσουν λοιπόν οι "αναμάρτητοι" αυτού του είδους γιατί νιώθω ασφάλεια μαζί τους. Είμαι σίγουρη ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή υπάρχει κάποιος που θα επωμιστεί τις αμαρτίες όλων εμάς και έτσι έχουμε πιθανότητα  σωτηρίας και  οι υπόλοιποι.

Είναι καιρός να σταθούμε απέναντι στο καθρέπτη μας για να διορθώσουμε αυτή τη φορά τον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως αργήσαμε κιόλας. ...Είναι εύκολο να σηκώνουμε το χέρι και να πετάμε την πέτρα στον απέναντι.

 

"Δεν γράφω για να ευχαριστήσω τους άλλους. Ούτε για να τους δυσάρεστησω. Γράφω για να τους διαταραξω. -José Saramago.

Αφηστε καποιο σχολιο