Σιμόνε – Πιέτρο Βαλτσανία, ο Ιταλός συνθέτης από τη Μεσαρά που γράφει σπουδαία μουσική και ιστορία

  • Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2017 09:36
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Εκεί στην άκρη του μεγάλου κάμπου της Μεσαράς, ένας μοναδικός μουσικός γράφει τη δική του ιστορία. Ο Σιμόνε – Πιέτρο Βαλτσανία ή Βάλσαμος που ζει πάνω από δύο δεκαετίες σε ένα σπίτι στο μικρό χωριό Καλύβια, πάνω από την Μονή της Παναγίας Καλυβιανής είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος και συνθέτης που αυτή την εποχή γράφει μια συμφωνική όπερα για την αδελφοποίηση του λαών της Μεσογείου.

Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να συνθέτει. Συνεργάζεται με την (RAI - TRADE) και οι μουσική του ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Έγραψε συμφωνική μουσική για τις κυριότερες πλατείες της Φλωρεντία κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου της πόλης: Per le Piazze di Firenze.

Ο Σιμόνε έρχεται από την πόλη των τεχνών από την πόλη του Δάντη, του Μιχαήλ Άγγελου από την ιστορική Φλωρεντία.

 

Από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών άρχισε να τραγουδά και να παίζει μουσικά όργανα. Στα 15 διδάσκει μουσική. Δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά γιατί τα βήματά του ήταν ήδη στη λεωφόρο της παγκόσμιας γλώσσας, της μουσικής. Η μητέρα του Σίλβια του αγόρασε την πρώτη κιθάρα ως σπουδαία κιθαρωδός η ίδια, και ο πατέρας του Φιλιμπέρτο έπαιζε ακορντεόν.

Ο Σιμόνε – Πιέτρο Βαλτσανία ή Βάλσαμος είναι ο δημιουργός της μουσικής τίτλων των εκπομπών της Εύας Κοντού Καπελλάκη, στα όμορφα ταξίδια στη Μεσαρά που μεταδίδεδαι από το ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας στη ραδιοφωνική συχνότητα Fm 101,9.

Ο Σιμόνε - Πιέτρο λοιπόν παρά του ότι η μητρική του γλώσσα είναι τα Ιταλικά, γεννήθηκε σε ατμόσφαιρα ελληνική, μιας και ο πατέρας του έρχεται από τα μέρη του μακρινού Πόντου. Και σαν ήταν μικρός τ' ακούσματα στην περιοχή της Τριέστε (γενέτειρα της μητέρας του), ήταν Κρητικές λέξεις.