Ευκαιρία για ένα ξεχωριστό γλύκισμα - Ζαχαρωτές μαντινάδες από τους Αποστολιανούς στο Κάστρο

  • Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2017 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

Μια από τις πιο γλυκές παραδόσεις της Κρήτη, τις ζαχαρωτές μαντινάδες θα έχουν την ευκαιρία να δουν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους όσοι βρεθούν απόψε στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας. Τα μέλη του συλλόγου Αποστολιανών θα φτιάξουν τις μαντινάδες αλλά και θα μοιράσουν στον κόσμο το απλό και υπέροχο γλύκισμα μιας άλλης εποχής από την Κρήτη το οποίο περιέχει και μια μαντινάδα.

Την τέχνη της ζαχαρωτής μαντινάδας την έμαθαν οι σύγχρονοι Αποστολιανοί,από τους παλιούς Αποστολιανούς πανηγυράδες, που εδώ και 100 τουλάχιστον χρόνια γλυκαίνουν τις ευχάριστες στιγμές των Κρητικών. 

Εκείνη την εποχή η ζαχαρωτή μαντινάδα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο γιατί ήταν θέμα επιβίωσης για αυτούς που τις πουλούσαν αλλά και γιατί ήταν ένα από τα μοναδικά γλυκίσματα που όλοι, μικροί και μεγάλοι περίμεναν να γευτούν, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας για τους νέους και ερωτευμένους.

Οι μαντινάδες γράφονταν σε μικρά χαρτάκια πολλές φορές και χρωματιστά.

Οι πιο πολλές ήταν ερωτικού περιερχομένου αλλά υπήρχαν και αυτές με σκωπτικό περιεχόμενο.Τις μαντινάδες τις περίμεναν πώς και πώς οι νεαροί και οι νεαρές. Τις αγόραζε ο νεαρός και τις "μελετούσε" για το κορίτσι που ενδιαφερόταν.

Και αυτές οι μαντινάδες ήταν κάτι σαν το «σου αφιερώνω το επόμενο τραγούδι». Ήταν τα ραβασάκια του έρωτα.

Αυτήν την παράδοση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν αλλά και παράλληλα να γευτούν το εξαιρετικό γλύκισμα όσοι σήμερα βρεθούν στο Χριστουγεννιάτικο Κάστρο.

1 Σχόλια

  • Ελένη Κεαλαρ, e.kealar@...,

    12/12/17 15:20

    Ήθη και έθιμα μιας παλιάς και όμορφης εποχής που πάλι αναβιώνουν από τους Αποστόλους!! !Μπράβο τους που το συνεχίζουν!! Άλλωστε αυτά τα "μικρα"...μας αλλάζουν τη διάθεση και μας κάνουν να νοσταλγούμε το παρελθόν!! !