Άντα Λάβλεϊς, κόρη του Λόρδου Βύρωνα πρωτοπόρος στην πληροφορική

  • Κυριακή, 10 Δεκέμβριος 2017 10:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Αγγλίδα μαθηματικός, κόρη του Λόρδου Βύρωνα, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής.

Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, κόμισα του Λάβλεϊς (Augusta Ada King, Countess of  Lovelace) γεννήθηκε ως Αυγούστα Άντα Μπάιρον (Augusta Ada Byron) στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815. Ήταν καρπός του εφήμερου γάμου του άγγλου ποιητή και σημαντικού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (1788-1824) με τη βαρώνη Άννα Μίλμπανκ (1792-1860). Μετά τον χωρισμό των γονέων της στις αρχές του 1816, την κηδεμονία της μικρής Άντας ανέλαβε η μητέρα της, αλλά τον περισσότερο χρόνο τον περνούσε με την γιαγιά της Τζούντιθ Μίλμπανκ.

Το νεαρό κορίτσι, παρότι ήταν φιλάσθενο και παρέμενε για μεγάλο χρόνο κλινήρες, έλαβε αξιοζήλευτη μόρφωση κατ’ ιδίαν, με έμφαση στα μαθηματικά και τις επιστήμες, με καθηγητές τον ριζοσπάστη ιερωμένο Γουίλιαμ Φρεντ, τον μετέπειτα σύζυγό της Γουίλιαμ Κινγκ, τον μαθηματικό και φιλόσοφο Ογκάστους Ντε Μόργκαν και τη μαθηματικό Μαίρη Σόμερβιλ. Σε ένα δείπνο στο σπίτι της Σόμερβιλ το 1833, η Άντα άκουσε για πρώτη φορά τις ιδέες του Τσαρλς Μπάμπατζ (1791-1871) για την Αναλυτική Μηχανή (Analytical Engine), ένα σχέδιο μηχανικού υπολογιστή, που αποτέλεσε σημαντικό βήμα στην ιστορία των υπολογιστών. Γι’ αυτό και σήμερα ο Τσαρλς Μπάμπατζ αποκαλείται «πατέρας των υπολογιστών».

Στη συνέχεια, η Άντα Μπάιρον έδειξε ενδιαφέρον για τις ψευδοεπιστήμες της φρενολογίας και του μεσμερισμού. Στις 8 Ιουλίου1835 η Άντα παντρεύτηκε τον παλαιό της καθηγητή Γουίλιαμ Κινγκ, Κόμητα του Λάβλεϊς (1805-1893), με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Βύρωνα (1836), την Αναμπέλα (1837) και τον Ραλφ Γκόρντον (1839).

Το 1841 ο Τσαρλς Μπάμπατζ δίνει μια διάλεξη στο Τορίνο και ο Ιταλός μαθηματικός Λουϊτζι Μενάμπρεα, έχοντας κρατήσει σημειώσεις από τη ομιλία, δημοσιεύει σχετικό άρθρο στα γαλλικά. Η Άντα το μεταφράζει και το στέλνει στον Μπάμπατζ, με τον οποίο είχε πυκνή αλληλογραφία. Αυτός την ενθαρρύνει να γράψει παράλληλα με τη μετάφραση του άρθρου και τα δικά της σχόλια, πράγμα που η Άντα κάνει, τριπλασιάζοντας την έκτασή του.

Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά, στο άρθρο περιλαμβάνει ένα σχέδιο για το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει τους αριθμούς Μπερνούλι. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή και η Άντα Λάβλεϊς η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.

Εκτός από τον Μπάμπατζ, η Άντα Λάβλεϊς διατηρούσε επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής της, όπως τον φυσικό Μάικλ Φαραντέϊ, τον λογοτέχνη Κάρολο Ντίκενς, τον μηχανικό Τσαρλς Γουίτστον και το μαθηματικό Ντέιβιντ Μπρούστερ.

Η Άντα Λάβλεϊς συνέχισε να έχει προβλήματα υγείας και στις 27 Νοεμβρίου 1852 άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Έπασχε από καρκίνο της μήτρας και η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί σημαντικά, όταν οι θεράποντες ιατροί της την υπέβαλλαν σε αφαίμαξη. Με δική της επιθυμία τάφηκε δίπλα στον διάσημο πατέρα της, που δεν γνώρισε ποτέ, στο Ναό τη Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο Χάκναλ του Νότιγχαμ.

Η συνεισφορά της Άντα Λάβλεϊς αναγνωρίστηκε το 1980, όταν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε μία γλώσσα προγραμματισμού, την οποία ονόμασε Ada προς τιμήν της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο βραβείο με το όνομά της.

sansimera