Το κίνημα #MeToo ίσως είναι το φετινό «Πρόσωπο της Χρονιάς» του περιοδικού Time

Τη Δευτέρα που μας πέρασε ανακοινώθηκαν οι φετινές υποψηφιότητες του περιοδικού Time για το καθιερωμένο «Person of the Year» (Πρόσωπο της Χρονιάς) και μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το κοινό. Ανάμεσα στους υποψήφιους για το 2017, βρίσκεται και το κίνημα #MeToo. 

Το Time ξεκίνησε τον θεσμό του «Person of the Year» το 1927 και τον διατηρεί σταθερά έκτοτε, αναδεικνύοντας κάθε χρονιά «το άτομο εκείνο ή την ομάδα ατόμων που επηρέασαν περισσότερο τη ροή των γεγονότων της περασμένης χρονιάς, είτε για καλό είτε για κακό». 

Η φετινή λίστα των υποψηφίων είναι ένας συνωστισμός από μεγιστάνες του επιχειρηματικού χώρου μέχρι εθνικούς ηγέτες και πολιτικά κινήματα. Οι φιναλίστ είναι οι εξής:

Colin Kaepernick 
Crown Prince Mohammed bin Salman 
Donald Trump 
The Dreamers 
Jeff Bezos 
Kim Jong Un 
The #MeToo movement 
Patty Jenkins 
Robert Mueller 
Xi Jinping

 

Βέβαια, για όποιον ακολουθούσε τα γεγονότα μέσα στο 2017, οι φετινού υποψήφιοι του Time ήταν, λίγο-πολύ, αναμενόμενοι.  

Η ταινία «Wonder Woman» της Patty Jenkins έσπασε κάθε ρεκόρ στο παγκόσμιο box office αυτό το καλοκαίρι και είχε το γυναικείο κοινό με το μέρος της. Ο Colin Kaepernick ξεκίνησε μια εθνική διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γονατίζοντας κάθε φορά που έπαιζε ο εθνικός αμερικανικός ύμνος στην αρχή των παιχνιδιών του NFL -μια κίνηση που εξόργισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το όνομα του Robert Mueller ακούγεται σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις από τότε που ο Trump απέλυσε τον διευθυντή του FBI James Comey και του ανατέθηκε η θέση του ειδικού συμβούλου. Έκτοτε ο Mueller ερευνά εις βάθος την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε πολλά άτομα.

Έπειτα, δεν νοείται λίστα υποψηφίων για «Person of the Year» χωρίς αρχηγούς κρατών, όπως φέτος συναντάμε τους Kim Jong Un, Xi Jinping και Donald Trump. Ο πρώτος κέρδισε τη θέση του στον κατάλογο με τις απειλές του για πυρηνικό πόλεμο, ο δεύτερος επειδή θεωρείται ο ηγέτης με την μεγαλύτερη επιρροή στην Κίνα εδώ και δεκαετίες και ο τρίτος, ε, ας μην πούμε τα αυτονόητα. 

Το κίνημα του #MeToo μπήκε την τελευταία στιγμή στη λίστα, καθώς αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε το μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που ξέσπασε γύρω από τον Harvey Weinstein πριν λίγο καιρό.

Άντρες και γυναίκες απ' όλο τον κόσμο χρησιμοποιήσαν το hashtag για να ενώσουν τις φωνές τους και να αφηγηθεί ο καθένας τη δική του ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, ξεσκεπάζοντας έτσι δεκάδες ισχυρούς άντρες στους χώρους της πολιτικής, των μίντια, του Hollywood και άλλων τομέων. Το #MeToo έδειξε πόσο διαδεδομένη είναι αυτού του είδους η συμπεριφορά στη σύγχρονη κοινωνία και πόσο απελπιστική είναι η ανάγκη για αλλαγή, ειδικά για τις γυναίκες και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται στους χώρους εργασίας τους. 

Ο νικητής του «Person of the Year 2017» του Time θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, 6/12, στην εκπομπή «Today» του NBC. 

 

Πηγή: huffingtonpost