Χειριστικός άνθρωπος! Μακρυά από εμάς... Από τη Ρούλα Παγιαλάκη

Χειριστικος άνθρωπος... Πολύς λόγος, μια νέα έννοια, ασαφή τα όρια και τελικά,  όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ή και κατ´ ουσίαν.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε αυτόν τον χαρακτήρισμο για κάποιον άνθρωπο.Ισως και εμείς οι ίδιοι να τον εχουμε χρησιμοποιησει για ανθρώπους του περιβάλλοντος μας, ή  το πιθανότερο είναι να έχει απασχολήσει και την δική μας προσωπικοτητα  κυριως εν αγνοία μας! ..Σύνηθες! !!
Τι κάνει όμως πραγματικά έναν άνθρωπο "χειριστικο ";

Κατά την δική μου άποψη, μάλλον ανασφαλή θα έπρεπε να τον λεμε γιατί όλα πηγάζουν από εκεί. Η ανασφάλεια και η ανάγκη για επιβεβαίωση, συχνά ίσως οδηγούν κάποιον στο να προσπαθεί να κατευθύνει την σκέψη του άλλου, άρα κατά συνέπεια και την συμπεριφορά ή τις αποφάσεις του.


Δεν ξέρω πως ορίζεται σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες της ψυχολογίας η έννοια του χειριστικού άνθρωπου αλλά και δεν είναι και αυτό που με απασχολεί . Εγώ θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικές από τις περιπτώσεις που νιώθω ότι έχω έρθει σε επαφή με κάποιον άνθρωπο με αυτή την ιδιότητα. 

Χειριστικος είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να οδηγήσει τις απαντήσεις σου εκεί που θέλει αυτός. Για να πετύχει κάτι τέτοιο συχνά θέτει συγκεκριμένες ερωτήσεις  με ιδιαίτερα μελετημένη σειρά.


Χειριστικός είναι ο άνθρωπος που προφασιζεται αδυναμία προκειμένου να εκβιασει συναίσθηματικα τον άλλον.
Ο άνθρωπος που καταρίπτει πραγματικά γεγονότα και βαπτίζει το άσπρο μαύρο,  χωρίς όμως ουσιαστικά επιχείρηματα.


Χειριστικος είναι αυτός που δεν ακούει τον συνομιλητή του, που υψώνει τον τόνο της φωνής του, που αγριεύει τις εκφράσεις του προσώπου του, όταν δεν γίνεται το δικό του.


Χειριστικος είναι και αυτός που πιστεύει ότι θα σώσει όλον τον κόσμο. Οτι αν δεν βάλει αυτος το χεράκι του, όλα θα καταστραφουν, άρα πρέπει και όλα να γίνουν όπως τα θέλει αυτός.


Είναι ο άνθρωπος που θέλει να έχει τους άλλους εξαρτημενους είτε ψυχολογικά, είτε οικονομικά, είτε σωματικά.
Χειριστικος είναι και ο άνθρωπος που δεν δίνεται ολόκληρωτικα σε κανέναν ούτε και όταν ειναι  έρωτευμενος. Που δίνει μόνο μικρά κομμάτια του οπότε νομίζει αυτός.


Δείγμα χειριστικού ανθρώπου είναι και ο άτολμος, ο άβουλος, ο μόνιμα αδύναμος. Αυτός που  με τον τρόπο του θέλει να κρατά φυλακισμένο και δεσμευμενο τον άλλον άνθρωπο στην ζωή του.


Χειριστικός είναι σίγουρα και αυτός που με πλάγιες και δόλιες ερωτήσεις αποσπά απαντήσεις για θέματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εύκολο να πέσουν στο τραπέζι.


Άλλο τόσο όμως χειριστικός είναι και αυτός που προσπαθεί να πείσει ότι χωρίς την παρουσία του όλα πάνε  στραβά και ειναι μαυρα.Και  που με την δική του παρέμβαση και μόνο όλα γίνονται φωτεινά, ευτυχισμένα,ιδανικά.


Χειριστικός σίγουρα είναι και ο άνθρωπος που παρουσιάζει πάντα μια τέλεια εικόνα προς τους άλλους και που ποτέ δεν τσαλακωνει τον εαυτό του.


Που είναι πάντα εκεί εν αναμονή να τα φροντίσει όλα ακούραστα και αδιαμαρτυρητα. Ποντάρει έτσι σε σίγουρα αντάλλαγματα .


Χειριστικός είναι και αυτός που προκειμένου να στρέψει την γνώμη του άλλου προς τα εκεί που θέλει συνήθιζει να κατηγορεί, να πετάει λάσπη και να συκοφαντεί.


Το χειρότερο είδος όμως χειριστικού άνθρωπου πιστεύω,  ότι είναι αυτού του συναισθηματικά ανασφαλή. Θελωντας να θρέψει ότι μέσα του διψάει για τροφή χωρίς ενδοιασμούς θα προτιμήσει να χειραγωγησει και να προβάλλει εξουσία όπου του δίνεται.


....Αλλά εμάς δεν μας νοιαζουν όλα αυτά γιατί ξέρουμε να προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας από ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά, κρατώντας ζωντανό το μικρό παιδάκι μέσα μας. Ακούγοντας την καθαρή φωνή του όποτε αντιλαμβανεται ότι κάτι δεν πάει καλά και επαναστατωντας σε ότι πάει να του στερήσει την ελευθερία του.


Γιατί θυμηθείτε. ..γερναμε όταν αφήσουμε το μικρό αυτό παιδάκι να γεράσει! !!

Αφηστε καποιο σχολιο