Ποιες φυτικές τροφές μπορούν να αντικαταστήσουν ζωικές

Είτε σκέφτεστε να ακολουθήσετε ένα vegan μοντέλο διατροφής, είτε απλώς θέλετε σε ορισμένες περιστάσεις να μπορείτε να αντικαταστήσετε προϊόντα ζωικής προέλευσης με αντίστοιχα φυτικά για καλύτερη υγεία και σιλουέτα, οι παρακάτω επιλογές θα σας βοηθήσουν.

Δεν χρειάζεται να είστε vegan για να δείτε τις εναλλακτικές σας. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης θέλουν μέτρο στην κατανάλωσή τους, καθώς μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και θερμίδες. Αν, λοιπόν, ψάχνετε τρόπο να τα μειώσετε, χωρίς να νιώσετε την έλλειψή τους στο πιάτο σας, ιδού οι κατάλληλες αντικαταστάσεις.

Αυγά
Ένα αυγό μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί σε μια συνταγή με 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Μια ακόμη καλή επιλογή είναι η αντικατάστασή του με 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia με 3 κουταλιές της σούπας νερό ή αν δεν έχετε ούτε λιναρόσπορο ούτε φάβα, χρησιμοποιήστε 3 κουταλιές της σούπας νεροφάβα (νεροζούμι από βρασμένα ρεβίθια ή άλλα όσπρια μετά το μαγείρεμά τους).

Βούτυρο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θέση του φιστικοβούτυρο, ελαιόλαδο, canola ή βούτυρο αμυγδάλου ή κάσιους.

Τυρί
Το τόφου είναι μια καλή εναλλακτική για τυρί φυτικής προέλευσης, ενώ στο εμπόριο θα βρείτε διάφορα vegan τυριά φυτικής προέλευσης όπως φέτα αμυγδάλου, τυρί από κάσιους κ.ο.κ.

Γάλα
Εδώ οι επιλογές είναι πολλές και ευρείας κατανάλωσης. Το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρύδας, το γάλα ρυζιού είναι οι πιο διαδεδομένες. Έχετε υπόψη σας ότι το γάλα καρύδας έχει αρκετά λιπαρά και το γάλα ρυζιού θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω περιεκτικότητας σε αρσενικό.

Σοκολάτα
Οι σοκολάτες υγείας, όπως και η κουβερτούρα, δεν περιέχουν προϊόντα ζωικής προέλεσης, σε αντίθεση με τις γάλακτος. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόνη ή κομμάτια χαρουπιού στις συνταγές σας αντί για σοκολάτα, το οποίο έχει παρόμοια γεύση. 

clickatlife.gr