Ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία και απέτυχαν

  • Δευτέρα, 4 Δεκέμβριος 2017 19:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Βιβλίο

Έχει αποδειχθεί αρκετές φορές το γεγονός ότι οι ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά καλά βιβλία δεν είναι πάντα το ίδιο καλές. Όσο κι αν ελπίζεις πως το “έπος” που διάβασες τον προηγούμενο μήνα θα σε ανταμείψει στο σινεμά ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις γιατί οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες. Οι πραγματικά βιβλιόφιλοι και σινεφίλ καταλαβαίνουν την πίκρα. Για αυτό τρέξε να διαβάσεις αυτό το top 5 για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

The Snowman (2017)
Το βιβλίο του Jo Nesbo, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012 ήταν γεμάτο σασπένς, ανατροπές καθώς και μια πολύ καλοδουλεμένη ιστορία. Σύντομα θα πέσει το πρώτο χιόνι και τότε θα ξανακάνει την εμφάνιση του. Εξαφανίσεις, έρευνες καθώς και ένα παιδί που αναζητά την μητέρα του συνθέτουν ένα αστυνομικό θρίλερ το οποίο σε πολλούς θα μείνει αξέχαστο. Το χιόνι, όμως, έπεσε το 2017 με την ομώνυμη ταινία η οποία εκτός από το γεγονός ότι είχε κακές κριτικές , δεν αποζημίωσε με την σύνθεσή της τους fans του συγγραφέα. Η ταινία ήταν ελλιπής και δεν σου χάριζε την έντονη λογοτεχνική εμπειρία που τόσο πολύ ήθελες να βιώσεις. Ένα είναι σίγουρο πάντως: ο Michael Fassbender στο ρόλο του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε θα μας μείνει αξέχαστος!

The Scarlet Letter (1995)
Οι περισσότεροι γνωρίσαμε το Scarlet Letter (Το πορφυρό γράμμα) μέσα απο την Emma Stone και την κωμωδία Easy A. Ο  Ναθάνιελ Χόθορν, βέβαια, το 1850 που  δημοσίευσε πρώτη φορά το βιβλίο του δεν είχε στο μυαλό του ούτε την Emma, ούτε την ταινία που επρόκειτο να κυκλοφορήσει το 1995. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη Μασαχουσέτη του 1666, όταν μια μοιχαλίδα διαπομπεύεται δημόσια γιατί αρνείται να φανερώσει τον πατέρα του νόθου παιδιού της. Ένα θα πω: η ταινία ήταν τόσο κακή που ήταν υποψήφια για το βραβείο “Worst Remake”. Δεν μας έφταναν αυτά, αλλά ο σκηνοθέτης δεν ακολουθεί καν το τέλος του βιβλίου. Εάν νιώθεις λοιπόν την ανάγκη να δεις αυτή την ταινία έχω υποχρέωση να σου πω: stick to the book !

The DaVinci Code (2006)
Όταν ο Dan Brown εξέδωσε τον κώδικα DaVinci το 2003 έγινε ο κακός χαμός. Ένα θρίλερ καθηλωτικό , που σε παρασύρει σε μυστήρια και αξιοποιεί του θρύλους για να μπλέξει την πραγματικότητα με το μυστήριο. Φυσικά, ένα τόσο λεπτομερές βιβλίο ήταν δύσκολο να αποδοθεί στη μεγάλη οθόνη, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με την κυκλοφορία της ταινίας. Ένα βιβλίο που πούλησε τόσα εκατομμύρια αντίτυπα κατάφερε εν τέλει να βγάλει μια χλιαρή ταινία που δεν σου έδινε τίποτα απο το κλίμα και τον χαρακτήρα του βιβλίου. Παρ’ όλα αυτά αξίζει μια ευκαιρία για τις καλές ερμηνείες που έχει να προσφέρει.

Bonfire Of The Vanities (1990)
Το βιβλίο γράφτηκε το 1987 και είναι μια σάτιρα από τον Tom Wolfe. Στη συγκεκριμένη ταινία πρωταγωνιστεί και πάλι ο Tom Hanks. Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα όπως οι κοινωνικές τάξεις, ο ρατσισμός και η φιλοδοξία στη Νέα Υόρκη. Όσο κι αν μας αρέσει, όμως, ο συγκεκριμένος ηθοποιός πρέπει να μείνουμε μακριά απο την ταινία καθώς έχει τόσο πολλά προβλήματα που ο ίδιος ο σκηνοθέτης αργότερα ανέφερε πως ήταν λάθος να επικεντρωθεί τόσο στον χαρακτήρα του Hanks και όχι στην ίδια την ιστορία του βιβλίου. Επικεντρώσου, λοιπόν, στο δράμα του βιβλίου και άφησε την ταινία εκεί που είναι!

Anna Karenina (2012)
Read the book – skip the movie που λένε και στο χωριό μου. Η ποιότητα που προσπαθεί να περάσει ο Τολστόι μέσα απο αυτή τη νουβέλα (1877) και να μας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο δυστυχώς χάνεται. Η ταινία, η οποία γυρίστηκε το 2012, επικεντρώνεται τόσο πολύ στα σκηνικά που χάνει την κεντρική ουσία της και την ανθρωπιά που διαπερνά την ιστορία. Η όψη των faux σκηνικών θεάτρου καταφέρνει να δώσει στην ταινία έναν χαρακτήρα όπερας, όμως η τρέλα ενός παράνομου δεσμού και μιας γυναίκας που εγκαταλείπει τον άνδρα της για έναν πολύ νεότερο δεν εντοπίζονται πουθενά. Η συμβουλή μου; Αφιέρωσε τον χρόνο σου στο βιβλίο και θα κερδίσεις πολλά περισσότερα από αυτό το κλασικό αριστούργημα!

 

Πηγή: savoirville