Οι Κρητικοί της Αυστραλίας ξαναβρίσκουν τη φωνή τους - Ιστορική εφημερίδα "επιστρέφει" διαδικτυακά

  • Σάββατο, 2 Δεκέμβριος 2017 10:22
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Τη φωνή τους ξαναβρίσκουν οι Κρητικοί της Αυστραλίας, με την αναβίωση της επιτυχημένης εφημερίδας “Κρητικά Νέα” που εκδίδονταν ανελιπώς επί 21 χρόνια. Τώρα τα “Κρητικά Νέα” όπως ανακοίνωσε ο τελευταίος εκδότης  τους Οδυσσέας Πλατύρραχος δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια μετά την αναστολή της έκδοσης τους, επιστρέφουν με τις δυνατότητες που δίνει πλέον η νέα τεχνολογία στον ... αέρα του διαδικτύου.

Έτσι όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλατύρραχος σύντομα θα υπάρχουν τα διαδικτυκά “Κρητικά Νέα” της Αυστραλίας τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν την δραστηριότητα στο ραδιόφωνο που δε σταμάτησε ποτέ. Με αρωγό και συμπαραστάτη που είχε πάντα ενεργό ρόλο στην έκδοση της εφημερίδας, τη σύζυγο του Ελένη , ξεκινούν το νέο τους εγχείρημα γράφοντας: “Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μας δίνεται η δυνατότητα να επιχειρήσουμε την επανέκδοση των Κρητικών Νέων της Αυστραλίας σε ηλεκτρονική και μόνο μορφή και πιστεύουμε ότι και πάλι θα υπάρχει η ίδια ανταπόκριση από τους πολυπληθείς μας φίλους”.

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Κρητικά Νέα της Αυστραλίας το 1979

Μια ιστορική εφημερίδα

Τα Κρητικά Νέα της Αυστραλίας υπήρξαν ιστορική εφημερίδα για την ομογένεια όχι μόνον της Αυστραλίας αλλά και της σύνδεσης με τη γενέθλια γη. Όπως γράφουν στο facebook οι Ελένη και Οδυσσέας Πλατύρραχος: “Tα Κρητικά Νέα της Αυστραλίας στην έντυπή τους μορφή συμπλήρωσαν το Οκτώβριο του 2000, εικοσιένα χρόνια δυναμικής παρουσίας, στη ζωή του Eλληνα της Αυστραλίας και για λόγους που δεν είναι του παρόντος να εξηγηθούν ανέστειλαν την έκδοσή τους.

Σήμερα η μνήμη γυρνά στην πρώτη μας έκδοση, τον Νοέμβριο του 1979, που σαν όργανο της ενιαίας τότε Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ έταζαν σκοπό τους να υπηρετήσουν πιστά τους Κρητικούς της πολιτείας μας γενόμενα γέφυρα επικοινωνίας με το γαλανό νησί της καταγωγής μας.

Αργότερα τα Κρητικά Νέα, έθεταν σαν σκοπό τους να αγκαλιάσουν τους Κρήτες όλης της Αυστραλίας. Αποτέλεσαν το εκφραστικό όργανο της νεοσύστατης Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Αυστραλίας τη δεκαετία του 1980, ενώ από το 1988 που πέρασαν ολοκληρωτικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία έθεσαν σαν στόχο τους να υπηρετούν όλους τους Κρήτες του πλανήτη μας. Oσο κι αν φαίνεται υπερβολή η εφημερίδα μας πέρα από το γεγονός ότι είχε αγκαλιάσει και είχε αγκαλιαστεί από τους συμπατριώτες μας όλης της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, από το τροπικό Ντάργουιν μέχρι το δροσερό Χόμπαρτ από την μακρινή Πέρθη μέχρι το Γουέλικτον και το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας είχε ανοίξει τα φτερά της και επικοινωνούσε πέρα από τον Ελλαδικό χώρο, με τους Κρήτες της Αμερικής του Καναδά, της Ευρώπης και της Νοτίου Αφρικής, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα ότι στην απομακρισμένη αυτή από την Ελλάδα γωνιά της Αυστραλιανής γης, υπάρχουν Ελλήνες από την Κρήτη που οι κτύποι της καρδιάς τους χτυπούν για τον τόπο καταγωγής μας, στο ρυθμό της δικής τους καρδιάς”.

Οι εκδότες Ελένη και Οδυσσέας Πλατύρραχος 

Ο ρόλος

Για το ρόλο της εφημερίδας οι εκδότες αναφέρουν: “Με την εφημερίδα μας ενημερωνόμασταν αντικειμενικά και υπεύθυνα, για όλη τη δραστηριότητα των ανά των κόσμο κρητικών σωματείων αλλά και ταυτόχρονα γινόμασταν κοινωνοί οποιουδήποτε γεγονότος θλιβερού ή χαρούμενου συντελείτο στο νησί μας.

Σαν εκδότες αυτού του εντύπου που σκύβαμε με λατρεία επάνω του από το 1979 προσπαθώντας με τις φτωχές μας δυνάμεις να κάνουμε τις σελίδες του ενδιαφέρουσες για όλους, νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που στηρίξαν την προσπάθειά μας αυτή, καταχωρώντας σχετική διαφήμιση στις σελίδες του, αλλά και συνέβαλαν με την ετήσια συνδρομή τους στον περιορισμό των εξόδων που ομολογουμένως ήταν τεράστια και έγιναν δυσβάστακτα από το 1994 με την αλλαγή στο τυπογραφικό χαρτί, την τετραχρωμία και την εν γένει εμφάνισή της.

Θεωρούμε σημαντικό βήμα στην πορεία της εφημερίδας μας, τη σύνδεσή της με το Internet, που την κατέστησε πρωτοπόρα απ΄ όλα τα ελληνόφωνα έντυπα της Αυστραλίας και με την ίδια θέρμη που αγκαλιάστηκε αυτή μας η προσπάθεια από τους συμπατριώτες όλου του κόσμου, με την ίδια θέρμη αγκαλιάστηκε επίσης, από ένα ευρύτερο κοινό και η ηλεκτρονική της έκδοση.”

Οι προσπάθειες

Καταλήγοντας για την προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά τους οι εκδότες αναφέρουν:

“Οποιαδήποτε προσπάθεια όμως που πετυχαίνει στην παροικία δημιουργεί και ορισμένους χαιρέκακους στις Διοικήσεις των Σωματείων που αφού οι ίδιοι αδυνατούν να δημιουργήσουν έργο προσπαθούν να καταστρέψουν το έργο των άλλων.

Εμείς βέβαια ολόκληρη την πενταετία από το 1995 μέχρι το 2000 προσπαθούσαμε απεγνωσμένα να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες χωρίς να τα καταφέρουμε τελικά.

Έτσι η έντυπη έκδοση των Κρητικών Νέων της Αυστραλίας αφού έκανε αισθητή την παρουσία της στις παροικίες των Κρητών του εξωτερικού και ειδικότερα της Αυστραλίας επί μία εικοσαετία έπαψε να υπάρχει.

Βέβαια από το 1995 παράλληλα με την εφημερίδα είχαμε στρέψει το ενδιαφέρον μας και στο ραδιόφωνο που απαιτεί λιγότερα έξοδα και από το 2000 και μετά έχουμε στρέψει όλο μας το ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση”.