Ναι ή όχι σε κοινό παιδικό δωμάτιο;

  • Παρασκευή, 1 Δεκέμβριος 2017 19:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Ας αναλύσουμε τα δεδομένα. Έχεις ένα σπίτι μετρίου μεγέθους -ούτε παλάτι, ούτε γκαρσονιέρα- και έχεις δύο παιδάκια. Υπάρχει τρόπος να μοιραστούν κοινό δωμάτιο ώστε και αυτά να είναι ευχαριστημένα και εσύ; Και κυρίως, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα σε αυτή την κατάσταση για λεπτές ισορροπίες;

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις:

- Τα αδέρφια να έχουν μικρή διαφορά ηλικίας: Ιδανικά έως 5, το πολύ 6 χρόνια διαφορά, αλλά όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. Τα παιδιά θα έχουν κοινά ενδιαφέροντα, θα μεγαλώνουν ως φίλοι, θα μοιράζονται τα μυστικά τους.
- Αν έχουν το ίδιο φύλο η συνύπαρξη είναι πιο αρμονική: Φυσικά το κοινό δωμάτιο μπορεί να λειτουργήσει και για αδέρφια διαφορετικού φύλου, αλλά αν μιλάμε για δύο αγόρια ή για 2 κορίτσια στο ίδιο δωμάτιο, λογικά δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
- Να είναι μικρά: Καταλαβαίνεις ότι η ιδέα ή αναγκαιότητα για κοινό δωμάτιο δεν μπορεί να γίνει πράξη όταν τα παιδιά είναι άνω των 12 ετών, ειδικά εφόσον είναι διαφορετικού φύλου. Τότε αρχίζουν οι «παραξενιές» της εφηβείας, ενώ ακόμα και αγαπημένα αδέρφια μπορεί να τσακώνονται.
- Να έχουν κοινά ενδιαφέροντα και συνήθειες: Αυτός ο παράγοντας μπορεί να μην είναι και αποτρεπτικός, άλλο καλό είναι να υπάρχει μια γενική συμφωνία στα ωράρια ύπνου, στις επιλογές παιχνιδιών κλπ. Με λίγα λόγια, καλό είναι να μένουν μαζί δύο αδέρφια εφόσον ταιριάζουν και δεν τσακώνονται για ψιλοπράγματα συνεχώς.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

- Εξοικονόμηση χώρου
- Παρέα στο παιχνίδι
- Τα αδέρφια γίνονται πιο δεμένα

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

- Μπορεί να τσακώνονται πιο συχνά.
- Αν το σχέδιο του κοινού δωματίου στραβώσει (ελλείψει χώρου) είναι δύσκολο να το αναιρέσεις.
- Ο ένας παρασύρει τον άλλο. Αν το ένα παιδί είναι ήπιο και το άλλο πιο ζωηρό ο πρώτος μπορεί να βρεθεί μπλεγμένος σε σκανταλιές εξαιτίας του δεύτερου. Επίσης, αν π.χ. ο ένας αρχίζει το κάπνισμα, είναι πιθανό και ο δεύτερος να υιοθετήσει τη συνήθεια.
- Μπορεί να κάνουν κόμμα εναντίον σου! Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να χειριστείς δύο απείθαρχα παιδιά ενωμένα σε έναν κοινό σκοπό: να σε εκνευρίσουν!

 

Πηγή: ipop