Συμβουλές για να πάει καλά μια τηλεφωνική συνέντευξη

  • Παρασκευή, 1 Δεκέμβριος 2017 17:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η διαδικασία της συνέντευξης σίγουρα δεν είναι εύκολη! Και όταν πρόκειται για τηλεφωνική σίγουρα γίνεται ακόμη πιο αγχωτική και δύσκολη. Στις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, συνήθως μπορείς εύκολα να καταλάβεις, ή να “ψυχολογήσεις”, τις σκέψεις του ανθρώπου που έχεις απέναντι σου, έτσι ώστε φεύγοντας να ξέρεις τι να περιμένεις και τι όχι. Άλλωστε η γλώσσα του σώματος ποτέ δε λέει ψέματα!

Όταν όμως έρχεται η ώρα να δώσεις μια τηλεφωνική συνέντευξη τα πράγματα αλλάζουν. Θέλει αρκετή προσπάθεια για να καταφέρεις να μείνεις ψύχραιμος και να “μπεις στο μυαλό” του ανθρώπου που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής και να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Φυσικά όμως… δεν είναι και αδύνατον! Δε χρειάζεται να είσαι κάποιου είδους “μάντισσα” ή “μάγος”. Αρκεί να έχεις προετοιμαστεί σωστά!

 

Ο σωστός τόπος και χρόνος
Ένα από τα βασικότερα πράγματα που, δυστυχώς, πολλές φορές ξεχνάμε, είναι το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, τόσο εμείς, όσο και ο συνομιλητής μας. Πολύ πριν την συνέντευξη θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει σωστά την ημερομηνία και την ώρα που θα λάβει χώρα. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, αλλά εάν μιλάμε για μεγάλες ή πολυεθνικές εταιρείες, είναι πολύ πιθανόν ο άνθρωπος που θα μιλήσεις να μη βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με εσένα! Φρόντισε να διευκρινίσεις την ακριβή μέρα και ώρα του τηλεφωνήματος αλλά και να είσαι σε χώρο χωρίς άλλου είδους… εξωτερικές παρεμβολές!

Η αρχή μετράει
Όσο ασήμαντο και εάν σου φαίνεται, η πρώτη κουβέντα που θα πεις ΕΧΕΙ σημασία. Προσπάθησε να ξεκινήσεις εσύ την κουβέντα με το να συστηθείς και απέφυγε το εύκολο και αρκετά ανεπίσημο “ναι, ποιός;; Παρακαλώωωωω;;;”, Είναι σημαντικό να δείξεις από νωρίς ότι περίμενες στ’ αλήθεια τη συνέντευξη και δεν σε “πιάσανε στον ύπνο”. Επιπλέον θα βοηθήσεις τον υπεύθυνο που πρόκειται να σου μιλήσει, ώστε να σπάσει πιο εύκολα ο πάγος αλλά και να κυλίσει γρήγορα η υπόλοιπη συνέντευξη.

Μη βιάζεσαι αλλά και μη χρονοτριβείς.
Ναι, ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να μιλάς ασταμάτητα. Προσπάθησε να απαντάς ακριβώς σε ό,τι σε ρωτάνε, χωρίς να κάνεις πολύ μεγάλες παύσεις αλλά φυσικά και χωρίς να φτάσεις στο άλλο άκρο. Με το να μιλάς πολύ γρήγορα ή πολύ αργά θα γίνει ακόμη πιο έντονο το άγχος σου. Και σίγουρα δεν το θέλουμε αυτό! Σκέψου ότι η συνέντευξη είναι κάτι φυσιολογικό και ειλικρινές. Εάν χρειαστεί, σήκω όρθιος, κάνε κινήσεις με τα χέρια σου ή παίξε με ένα stress ball. Εκμεταλλεύσου υπέρ σου το γεγονός ότι δε σε βλέπουν ώστε να αισθάνεσαι όσο πιο άνετος μπορείς!

 

Πηγή: savoirville