Μπροστά ... για τις γυναίκες - Η Μαρία Πιτσικάκη μιλά για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

  • Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2017 18:56
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Η Μαρία Πιτσικάκη δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ιδιαίτερα στον επαγγελματικό – επιχειρηματικό στίβο όπου δραστηριοποιείται για τρεις δεκαετίες τουλάχιστον, όπως και στο συνδικαλιστικό όπου δίνει δείγματα γραφής. Τις επόμενες μέρες η Μαρία Πιτσικάκη διεκδικεί για άλλη μια φορά την ψήφο των συναδέλφων της στον κλάδο της μεταποίησης κατεβαίνοντας υποψήφια με το ψηφοδέλτιο “Μπροστά για το Επιμελητήριο” με επικεφαλής το Μανόλη Αλιφιεράκη.

Δίνοντας το στίγμα της συμμετοχής των γυναικών στο “επιχειρηματικό γίγνεσθαι” της Κρήτης η Μαρία Πιτσικάκη τονίζει: “Από ίδρυσης του, το 2003, μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος μας απαριθμεί 600 μέλη, σε όλη την Κρήτη & προωθεί ενεργά την γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως γνωστό ο επιχειρηματίας είναι μία σπάνια πηγή –δεν έχει ο καθένας το ταλέντο ,τις δεξιότητες και τα κίνητρα για να ξεκινήσει μια επιχείρηση- και είναι πολύ σημαντικό για μία κοινωνία ευημερίας να αυξηθεί ο δείκτης επιχειρηματικότητας και στους άντρες και στις γυναίκες. Από την στιγμή που οι γυναίκες είναι γενικά λιγότερες ενεργές στην επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες που είναι αναγκαίες για την εκμετάλλευση αυτής της σπάνιας πηγής”.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες

Σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που δρουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Κρήτη δίνει η κ. Πιτσικάκη επισημαίνοντας: “Στο νησί μας βέβαια, ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματικότητας αποτελείται από γυναίκες. Τα στοιχεία μας οδηγούν στην διαπίστωση ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα αυξάνεται σταθερά και ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες επιχειρηματίες. Οι μελέτες καταδεικνύουν ενδεικτικά ότι οι γυναίκες αρέσκονται να δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακά γυναικείους τομείς όπως το εμπόριο, η βιοτεχνία, η οικοτεχνία , είναι καλλιτέχνες και ελεύθεροι  επαγγελματίες , συνεταιρίζονται σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς γυναικών, αλλά υστερούν σε παρουσία και δράση σε άλλους τομείς οι οποίοι θεωρούνται ανδροκρατούμενοι όπως, η μηχανική, η τεχνολογία και οι υψηλές θέσεις ευθύνης στην διακυβέρνηση”.

Οι στόχοι

Κατεβαίνοντας για άλλη μια φορά στο στίβο των εκλογών η κ. Πιτσικάκη οριοθετεί τους στόχους της ως εξής: “Πρωταρχικός σκοπός τόσο του Συλλόγου που ηγούμαι όσο σκοπός ζωής μου θα έλεγα , είναι η προώθηση των ίσων ευκαιριών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική μας ζωή και η εξάλειψη των δυσμενών επαγγελματικών διακρίσεων. Το σύνολο των δραστηριοτήτων μας στοχεύει  στην ενδυνάμωση , την επιμόρφωση και την συμβουλευτική στην απασχόληση και την διοίκηση.  

Προσωπικά δουλεύω σκληρά για να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί πνεύμα  αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στο κοινωνικό και επιχειρηματικό μας γίγνεσθαι, έτσι ώστε να δραστηριοποιούμαστε χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες  & την επιχειρηματική μας ευφυΐα για το γενικότερο καλό, προωθώντας τη φιλία , συνεργασία και συναντίληψη  μεταξύ των επαγγελματιών γυναικών της Ευρώπης και συμμετέχοντας σε αντίστοιχες Ελληνικές και  Διεθνείς Οργανώσεις”.

Ποιά είναι η Μαρία Πιτσικάκη

Η Μαρία Πιτσικάκη είναι πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για την Κρήτη στην Ευρώπη. Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.  Μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και μέλος στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνιών Νομού Ηρακλείου.  

Μέλος στο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), στον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου, στον Σύλλογο  Καλλιτεχνών Ελλάδας, στην Ένωση Δημοσιογράφων Συγγραφέων και Τουρισμού Ελλάδας και με ποικίλη φιλανθρωπική δράση.