Συλλήψεις γυναικών στην Ελλάδα γιατί οι φούστες τους ήταν κοντές! - Αστυνομικοί με μεζούρες στους δρόμους

  • Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2017 07:46
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ιστορία

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1925 όταν ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, απαγόρευσε, με σχετική διάταξη, στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες όταν κυκλοφορούν έξω από τα σπίτια τους.

Κι όταν λέμε κοντές φούστες, μην πάει το μυαλό σας σε «καυτά» μίνι.... Η διάταξη ανέφερε ρητώς ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν φούστες άνω των 30 πόντων από το έδαφος, δηλαδή το ύφασμα έπρεπε να καλύπτει το πόδι σχεδόν ως τη μέση της γάμπας...

«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις δι ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, σνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

Η σύζυγος 

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος πήρε την απόφαση για τη συγκεκριμένη διάταξη, σε μια προσπάθεια να... ηρεμήσει την σύζυγό του, η οποία έγινε έξαλλη όταν επισκεπτόμενη το γραφείο του στρατηγού, είδε μία νεαρή κοπέλα να κυκλοφορεί με κοντή φούστα. Κι όταν λέμε κοντή, εννοούμε ότι ήταν στο ύψος του γονάτου.

Τότε η... Πρώτη Κυρία, επέπληξε τον αστυνομικό διευθυντή, κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει στις γυναίκες να κυκλοφορούν προκλητικά ντυμένες.

Έτσι, σχεδόν άμεσα, δημιουργήθηκε κατ’ εντολήν Πάγκαλου, η διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να κυκλοφορούν με φούστες που απείχαν περισσότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος.

Αφού πέρασε το δεκαπενθήμερο που είχε δοθεί περιθώριο στις Αθηναίες να προετοιμαστούν και να προσαρμόσουν την γκαρνταρόμπα τους στα νέα δεδομένα, οι δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν με αστυνομικούς, «οπλισμένους» με... μεζούρες για την... επιβολή της τάξης.

Η πρωτεύουσα γέμισε αστυνομικούς οι οποίοι κουβαλούσαν μεζούρες και μετρούσαν το μήκος της φούστας όλων των γυναικών. Τα όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Αστυνομικοί συλάμβαναν κοπέλες κάθε ηλικίας και τις πήγαιναν στα αστυνομικά τμήματα. Η συνέχεια δινόταν στα δικαστήρια όπου κοπέλες από όλες τις κοινωνικές τάξεις, λαϊκές και αστές στοιβάζονταν και δυσφημίζονταν για λίγα εκατοστά φούστας. Το σκηνικό συμπλήρωναν τα κάθε λογής ρεμάλια που έβρισκαν ευκαιρία για καλαμπούρι και γέμιζαν τις δικαστικές αίθουσες.

Η πρώτη σύλληψη

Η αντίδραση του Τύπου βοήθησε στην κάμψη και κατάργηση του μέτρου. Κάθε δημοσιογράφος φρόντιζε την εκάστοτε σύλληψη να την κάνει πρωτοσέλιδο θέμα προκειμένου να γίνεται εμφανές πως το μόνο που απασχολούσε την κυβέρνηση ήταν οι φούστες των κοριτσιών και όχι τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Ο μεγαλύτερος όμως ντόρος έγινε με την πρώτη σύλληψη.

Επρόκειτο για μία κοπέλα ονόματι Κατίνα Βογιατζή η οποία συνελήφθη επειδή η φούστα της απείχε 38 πόντους από το έδαφος και όχι 30 που όριζε η διάταξη. Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες της εποχής.

 

Αφηστε καποιο σχολιο