Μήπως το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ;

  • Τρίτη, 28 Νοέμβριος 2017 18:21
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Πολλές διαταραχές δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά ούτε σημαίνουν απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει κάποιο θέμα με τη νοημοσύνη του. Όμως, αν το παιδί σας δε συγκεντρώνονται στο διάβασμα, είναι υπερκινητικό, υπάρχει πιθανότητα να έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής κι Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Γύρω στο 5% ως 7% των παιδιών διαγιγνώσκονται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής κι Υπερκινητικότητας (Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Πρόκειται για μια νευροβιολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας η οποία εμφανίζεται κυρίως στα αγόρια σε αναλογία 70% σε σχέση με 30% στα κορίτσια. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης. Τα αίτια είναι αδιεκρίνιστα αν κι υπάρχουν υπόνοιες ότι τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, όπως κι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Μέχρι μια ηλικία τα παιδιά μπορεί να είναι ζωηρά ή ανυπάκουα όμως αν το παιδί σας παρουσιάζει αυτή την παρακάτω συμπεριφορά καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν παιδιά με ΔΕΠΥ είναι: υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα. Ειδικότερα:

 

- Είναι υπερβολικά δραστήριο σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του

- Κάνει άσκοπες κινήσεις (π.χ. στριφογυρίζει ή ανοίγει ντουλάπια χωρίς λόγο)

- Σε συνθήκες που απαιτείται ησυχία είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνει ήρεμο (π.χ. στην τάξη, στο φαγητό)

- Είναι αφηρημένο και χάνει τα πράγματά του

- Δεν έχει υπομονή να ακούσει οδηγίες

- Απαντά πριν ολοκληρωθεί μια ερώτηση

- Όταν καταφέρνει να συγκεντρωθεί αποσπάται εύκολα από το τηλέφωνο, το κουδούνι, μια κόρνα κλπ και κάνει πολύ ώρα να επανέλθει

- Δεν μπορεί να περιμένει τη σειρά του για να παίξει ή να μιλήσει

- Δεν υπακούει σε κανόνες

- Δεν έχει την αίσθηση του κινδύνου

- Η διάθεσή του αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη

- Το 50% των παιδιών με ΔΕΠΥ, σύμφωνα με το Phychologytoday μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό αν η διάγνωση γίνει νωρίς, ώστε να μην τους δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα μάθησης.

 

Πηγή: medicalland