Πότε είναι πιθανότερη η απιστία; Τι έδειξαν δυό έρευνες.

Να ξεκινήσουμε από κάτι που δεν χρειάζεται να μας το "πει” κάποια έρευνα: Η απιστία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παντρεμένα ζευγάρια – ενώ ως απιστία θα μπορούσε να μετράει και η στενή συναισθηματική επαφή με κάποιον τρίτο εκτός από τον/την σύντροφο. Ωστόσο, δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό ή που θα μπορούσαν να εμποδίζουν τους συντρόφους να εμπλακούν σε εξωσυζυγικές σχέσεις. Παρότι η θεωρία της "επένδυσης” στη σχέση, της αλληλοεξάρτησης και οι διάφορες θεωρίες περί ηθικής δίνουν ορισμένες απαντήσεις, το θέμα δεν έχει διερευνηθεί αρκετά σε πιο πρακτικό επίπεδο. 

Δύο μελέτες από το Ισραήλ, που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική επιθεώρηση The Journal of Sex Research, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα στα πόσα χρόνια σχέσης είναι πιο πιθανό να υπάρξει απιστία. Στις έρευνες, 423 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο όπου αξιολόγησαν την κατά τη γνώμη τους σημασία των 29 λόγων που θα τους έκαναν να αντισταθούν στον πειρασμό του εξωσυζυγικού σεξ. Οι συμμετέχοντες "εκτίμησαν” επίσης την πιθανότητα να εμπλέκονταν σε εξωσυζυγικό σεξ εάν είχαν την ευκαιρία. 

Τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως από τα δύο φύλα οι γυναίκες, οι πιο θρήσκες και όσες ήταν παντρεμένες για μικρότερο χρονικό διάστημα έδειχναν μεγαλύτερη πρόθεση να κλείσουν τα μάτια στον πειρασμό, όταν τους παρουσιαζόταν η ευκαιρία για εξωσυζυγικό σεξ σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο.

Στο μοντέλο των απαντήσεων φάνηκε επίσης πως η ικανότητα του ατόμου να λαμβάνει συνειδητές αποφάσεις, η ηθική και τα θεμελιώδη άγχη (ο φόβος της μοναξιάς) απέτρεπαν τα μέλη των ζευγαριών από τις εξωσυζυγικές σχέσεις, πολύ περισσότερο από την ανησυχία για την επίδραση που θα είχε κάτι τέτοιο στον άλλο συμμετέχοντα ή ακόμη και στα παιδιά τους. 

Όσο για το πότε μέσα στη σχέση είναι πιο πιθανό να υπάρξει απιστία, για τους άντρες το όριο φάνηκε να είναι μετά τα 11 χρόνια συμβίωσης ενώ οι γυναίκες ήταν πιο επιρρεπής χρονικά μιας και -όσες έχουν κάνει ή θα έκαναν απιστία- το έκαναν κάπου ανάμεσα στα 6 και στα 10 χρόνια κοινής ζωής με τους συντρόφους τους.

 

πηγή:capital.gr