Τουριστικό χωριό φτιάχνουν οι Ρώσοι στην Ελούντα

  • Δευτέρα, 27 Νοέμβριος 2017 12:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Έτοιμη να ξεκινήσει είναι η τουριστική επένδυση- μαμούθ, ύψους 408 εκατ. ευρώ, στην Ελούντα της Κρήτης την οποία υλοποιεί η κοινοπραξία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ. Η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου τοποθετείται στις αρχές του 2018, όπως ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου κατά την επίσκεψή του στο νομό Λασιθίου, ο πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της Mirum Hellas V. Borisov.

Το «Elounda Hills», όπως θα ονομαστεί το τουριστικό χωριό που θα αναπτυχθεί στην Ελούντα, περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, διαμερισμάτων και τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας, καταστημάτων, θεματικών πάρκων, σπα, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής. Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ).

Από τα 408,49 εκατ. ευρώ της επένδυσης, τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά της γης και έχουν ήδη καταβληθεί (ο Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα 358 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Η επένδυση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, προβλέπεται να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του εκτιμάται ότι θα προσφέρει τουλάχιστον 763 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης απασχόλησης.

Παράλληλα, ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να παράσχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το project «Elounda Hills» εντάχθηκε στις αρχές του Αυγούστου από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη τουριστική επένδυση στην Κρήτη που εντάσσεται σε καθεστώς fast track, μετά την επένδυση  «Ίτανος Γαία» στη θέση της χερσονήσου Σίδερο (από το 2012).

Είναι επίσης η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο κ. Borisov συναντά τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η προηγούμενη είχε γίνει στα μέσα του Σεπτεμβρίου, μετά την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, με το Ρώσο επιχειρηματία να δηλώνει πως «η επόμενη δεκαετία είναι δεκαετία Κρήτης και δεκαετία Ελλάδας για επενδύσεις». Κατά την τωρινή τους συνάντηση, ο πρόεδρος της Mirum Hellas ανέπτυξε στον κ. Παπαδημητρίου το επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το business plan των Ρώσων επενδυτών, το τουριστικό έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου οκτώ χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας και με τραπεζικό δανεισμό.

capital.gr