Η Σάρον από την Νιγηρία γίνεται πόρνη στην Αθήνα - Ξεκινούν τα γυρίσματα για τις "Πριγκίπισσες της νύχτας"

Με κεντρικό πρόσωπο τη Σάρον, την οποία υποδύεται Νιγηριανή σταρ, ξεκινούν αυτές τις μέρες τα γυρίσματα της ταινίας Uvies – Princess of the night, μιας ταινίας για το σκληρό θέμα του trafficking, από την εταιρεία New Productions. Η Σάρον είναι ένα κορίτσι γεμάτο όνειρα που ξεκινά από τη Νιγηρία διεκδικώντας μια θέση στο όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Σύντομα και μέσα από σκληρές διαδικασίες και δοκιμασίες, που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, η Σάρον καταλήγει πόρνη στη Σωκράτους. Ουσιαστικά η Σάρον και οι συμπατριώτισσες της γίνονται σκλάβες του σεξ με τρόπο απάνθρωπο, που όχι μόνον σοκάρει αλλά αποτελεί και “χαστούκι” για μια κοινωνία υποκριτική, μια κοινωνία που “κλείνει τα μάτια” στο εμπόριο ανθρώπων.

Γύρω από τη Σάρον είναι τέσσερα ακόμα κορίτσια, που ζουν παράλληλες ιστορίες με δύσκολες ζωές αλλά συμμετέχοντας στην ταινία με μια πλοκή που οδηγεί απευθείας στα σκοτεινά μονοπάτια της παράνομης πορνείας, με στοιχεία πραγματικά και βιωματικά από γυναίκες που έζησαν τον Γολγοθά όταν η “βιομηχανία” που εμπορεύεται ανθρώπους μετά το 2007 άρχισε να τις διακινεί προς την Ευρώπη.

Η Νιγηριανή Superstar Tonto Dikeh στον ρόλο της Sharon δίνει ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στο ήδη λαμπερό cast της ταινίας

Το “ταξίδι” από την Αφρικανική ήπειρο στην πολιτισμένη Ευρώπη τελικά αποδεικνύεται τόσο σκληρό που ισοπεδώνει ζωές και συνθλίβει ψυχές, την ώρα που οι μόνοι που μοιάζουν να ασχολούνται είναι όσοι κερδίζουν από αυτήν την ιδιότυπη “βιομηχανία του σεξ”.

Η λέξη Uvies σημαίνει πεταλούδα, και οι “πεταλούδες” όχι μόνον της ταινίας αλλά της ζωής τελικά “καίγονται” σε μια πολιτισμένη ήπειρο που διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία τα ανθρώπινα ιδεώδη. Όπως εξηγεί στην cretewoman ο σκηνοθέτης κ. Μάναλης Uvies, είναι μια ειδική μορφή πεταλούδων της νύχτας.

Μια μεγάλη παραγωγή

Τα γυρίσματα της ταινίας αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Δεκέμβριο ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι έγιναν τεράστιες προσπάθειες και για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μπορέσουν να έρθουν οι ηθοποιοί από τη Νιγηρία. Ήταν πραγματικός Γολγοθάς ώσπου να εξασφαλιστούν οι βίζες.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή από τη New Productions και τον Ηρακλή Βλάχο, και σκηνοθέτη το Δημήτρη Μάναλη. Στο καστ των ηθοποιών περιλαμβάνονται πέντε γυναίκες ηθοποιοί ιερά τέρατα του τέρατα του Νιγηριανού και κατ´επέκταση του Αφρικανικού Κινηματογράφου. Πρόκεται για τις ηθοποιούς Tonto Dikeh,Mercy Johnson,Yvonne Jegede,Uche Jombo,Patience Ozokwor που δίνουν λάμψη ενώ το κάστ συμπληρώνουν δεκάδες ακόμα ηθοποιοί.

Πρόκειται για μια μεγάλη και δύσκολη παραγωγή που αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες εξαιτίας του αντικειμένου που πραγματεύεται για να φθάσει ως τα γυρίσματα αδού για μήνες γίνονταν αναζητήσεις ανθρώπων από τη Νιγηρία που ζουν στην Ελλάδα, καταγραφή μαρτυριών από κορίτσια και συναντήσεις για να καταλήξει η ομάδα στην έναρξη των γυρισμάτων.

Συνολικά συμμετέχουν 149 άτομα ενώ στόχος της παραγωγής είναι: “ να αναδείξουμε την απολυταρχική στάση και τη σκλαβιά σε μια ήπειρο, την Ευρώπη, που διατυμπανίζει τον πολιτισμό της και τα ιδεώδη της και την ίδια ώρα ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές σε ανθρώπινα όντα”.

Υπολογίζεται ότι τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο και θα ξεκινήσει το μοντάζ ενώ η ταινία θα βγει στον κινηματογραφικό αέρα το Μάρτιο, και επιδίωξη των δημιουργών της είναι να παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο.

Ρεαλισμός και ευαισθησία

Η ταινία “Πριγκίπισσες της νύχτας” όπως λέει ο σκηνοθέτεης Δημήτρης Μάναλης : ““η ταινία όχι μόνον στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά και είναι ρεαλιστική. Αυτό που λέμε “προιόν μυθοπλασίας” είναι ελάχιστο και μόνο όπου είναι εντελώς απαραίτητο”.

Αυτό σε καμία πεπρίπτωση δεν της στερεί το βασικό σκοπό για τον οποίο δημιουργείται και είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω μας για το φαινόμενο που προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη υπόσταση και να αναδείξει ένα τεράστιο – κοινωνικό αλλά όχι μόνο – φαινόμενο που ξεκινά από τη Νιγηρία και φθάνει στην Ευρώπη, αφού όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία, το 85% των έγχρωμων πορνών της Ευρώπης είναι Νιγηριανές.

Και όπως λέει και ο κΜάναλης: “ Η Νιγηρία είναι στόχος. Γιατί όπως θα φανεί και στην ταινία, τον πρώτο καιρό τα ίδια τα θύματα αλλά και οι οικογένειες τους είναι ανυποψίαστοι για το που πηγαίνουν και το τι θα κάνουν. Τους υπόσχονται και φαίνεται να το πιστεύουν ότι θα πάνε να δουλέψουν ως υπάλληλοι σε ξενοδοχείο. Στην πορεία όμως φαίνεται καθαρά ότι όλοι γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από τις συζητήσεις που προηγούνται της “αναχώρησης” από τη Νιγηρία. Και μιλάμε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για ανήλικα κορίτσια”.

Με αυτήν την έννοια στόχος της ταινίας είναι να δείξει και τους Νιγηριανούς αυτά που περνούν τα κορίτσια που φεύγουν από τη χώρα τους αναζητώντας καλύτερη ζωή. Ωστόσο ακόμα κι αν ταινία πραγματεύεται ένα τόσο σκληρό θέμα, της πορνείας, ο σκηνοθέτης επισημαίνει ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος αλλά και ευαισθησία στην προσέγγιση του θέματος ώστε να μη παραμπέμπει στο ελάχιστο σε πορνό.