Νίκος Καζαντζάκης: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τα γυρίσματα - Έκθεση από τον Μανώλη Μετζάκη

Φως, συναίσθημα και ατμόσφαιρα εποχής ξετυλίγονται μπροστά μας από σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης κι όσοι έζησαν κοντά του «ζωντανεύουν» μοναδικά μετά τη μεγάλη σκηνή και από το φωτογραφικό φακό του Μανώλη Μετζάκη, καθηγητή μαθηματικών και φωτογραφίας.

Της Μαρίας Καλλέργη

Ενενήντα φωτογραφίες από τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή θα εκτίθενται από σήμερα ως τις 30 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου σε μια διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τον Ελληνική Καλλιτεχνική φωτογραφία.

Ο Μανώλης Μετζάκης με πολλά παγκόσμια βραβεία και δακρίσεις αυτή τη φορά επιχειρεί, μετά τον Γκρέκο κάτι ακόμα διαφορετικό. Πειραματίζεται με επιτυχία δίνοντας μας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση - ξενάγηση στον κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη αναφέρεται και περιγράφει τα νεανικά χρόνια της ζωής του Μεγάλου Συγγραφέα, δημοσιογράφου, μυθιστοριογράφου, ποιητή, φιλοσόφου, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.

Μιλώντας ο ίδιος ο φωτογράφος για την έκθεση θα πει : «Παρακολουθώντας τα γυρίσματα της ταινίας στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα επιχειρώ μέσα από τις φωτογραφίες να συνδέσω το φυσικό με το πνευματικό περιβάλλον μέσα από το οποίο αναδείχτηκε η μεγάλη αυτή μορφή του τόπου μας.

 

Μία δύσκολη επιλογή φωτογραφιών που έγινε μέσα από ένα μεγάλο αρχείο χιλιάδων λήψεων που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Ας αφήσω όμως την έκθεση να "μιλήσει" σε όποιον την επισκεφθεί»

Σε άλλη εποχή

Περιγράφοντας τας τα συναισθήματα που νοιώθει ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του την φωτογραφική μηχανή ο Μανώλης Μετζάκης θα πει: «το σκηνικό σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή με την οποία αποκτάς «επαφή» και συναίσθημα και στο τέλος νοιώθεις ότι μπαίνεις κι ο ίδιος μέσα». Η διαφορά των φωτογραφιών από τον Γκρέκο στον Καζαντζάκη έγκειται στο γεγονός ότι στο Καζαντζάκη η ατμόσφαιρα είναι μεν εποχής, ωστόσο τα σκηνικά και τα κοστούμια σε «πάνε πίσω» μόλις μερικές δεκαετίες και όχι αιώνες.

 

Γνωριμία με μια …. οντισιόν

Μια οντισιόν που επιθυμούσε να κάνει ο Γιάννης Σμαραγδής για την προηγούμενη ταινία το Γκρέκο το 2005, στάθηκε η αφορμή για να γνωριστούν με το Μανώλη Μετζάκη. Ο κ.Σμαραγδής ήθελε να κάνει μια οντισιόν στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης και έτσι ήρθε σε επαφή με τον κ. Μετζάκη, μέσω του ξαδέρφου του Μανόλη Τσελεντάκη.

Έτσι ξεκίνησε μια συνεργασία που αυτή τη στιγμή «μετρά» δύο ταινίες και δεκάδες χιλιάδες κλικ από την πλευρά του Μανώλη Μετζάκη, ο οποίος εργάστηκε αφιλοκερδώς στις δύο ταινίες.

Μιλώντας για Γιάννη Σμαραγδή ως σκηνοθέτη ο Μανώλης Μετζάκης θα πει «είναι ένας σκηνοθέτης που αφήνει πρωτοβουλία στους συνεργάτες του και ελευθερία. Και σε μένα αλλά ακόμα και στους ηθοποιούς που τους αφήνει να πειραματιστούν με αυτό που θέλουν πριν ληφθεί η τελική απόφαση».

 

Ποιός είναι ο Μανώλης Μετζάκης 

O Μανώλης Μετζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πτυχίο στα Μαθηματικά. Είναι ιδιοκτήτης δύο φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης. Από το 1989 που έγινε μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης ασχολείται συνεχώς με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Από το 1992 μέχρι το 2000 είναι Γενικός Έφορος και από το 2000 έως το 2014 Πρόεδρος της. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας καθώς και της Παγκόσμιας Φωτογραφικής Ένωσης (GPU – Global Photographic Union) Είναι κριτής σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.  Από το 1993 και μετά παίρνει συνεχώς μέρος σε διεθνείς εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας. 

Έχει λάβει μέρος σε 800 περίπου εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με 280 διαφορετικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες, που έχουν κερδίσει, 25 χρυσά μετάλλια, 21 ασημένια, 19 χάλκινα, 95 τιμητικές διακρίσεις και 1550 αναρτήσεις. Έχει τιμηθεί για το έργο του και φωτογραφίες του φιλοξενούνται σε μουσεία στην Καταλονία και στο Ηράκλειο Κρήτης. Από το 1990 διδάσκει συνεχώς καλλιτεχνική φωτογραφία στα τμήματα ( αρχαρίων και προχωρημένων) της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Έχει διδάξει καλλιτεχνική φωτογραφία για τέσσερα χρόνια στο δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου, καθώς και για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι το 2010 δίδαξε Καλλιτεχνική Φωτογραφία και Βιομαθηματικά στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης ( Α.Τ.Ε.Ι.) στο Ηράκλειο. Από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007 συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “EL GRECO” ως φωτογράφος Πλατώ.  Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ( Ηράκλειο,Αθήνα,Ρόδο, Σαντορίνη, Πρέβεζα, Νεάπολη) και στο εξωτερικό (Tirgu Mures και Oradea στην Ρουμανία, στην Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ελβετία, το Βέλγιο, κλπ).