Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν τα καλλυντικά μας

Είναι απογοητευτικό να έχουμε πληρώσει τα χρήματά μας για την καλή  φροντίδα του δέρματός μας και να μην ξυπνάμε το επόμενο πρωί (ή έστω σε μία εβδομάδα), με λαμπερό δέρμα, να έχουν εξαφανιστεί τα σπυράκια, να έχουν απαλειφθεί οι ρυτίδες… Πρόκειται για λανθασμένη επιλογή, ή χρειάζεται λίγη υπομονή και επιμονή, για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα τελικά; Οι ειδικοί γιατροί απαντούν ότι δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος για να διαπιστώσουμε τη δράση τους.

Η αγαπημένη μας απασχόληση, το shopping καλλυντικών προϊόντων, ίσως να μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση όταν ανακαλύπτουμε πως η δράση τους δεν έχει την επιθυμητή αντίδραση στο δέρμα μας. Είναι αυτό αλήθεια; Οι απαντήσεις που ακολουθούν μας λύνουν κάθε απορία…

Προϊόντα καθαρισμού: Άμεσα αποτελέσματα
Η δράση των προϊόντων καθαρισμού αποκαλύπτεται από την πρώτη κιόλας, εφαρμογή! Μόλις ξεπλύνουμε το αφρώδες ζελ, απομακρύνουμε το γαλάκτωμα με βαμβάκι ή σβήσουμε το μακιγιάζ των ματιών με τις λοσιόν δύο φάσεων νιώθουμε τα αποτελέσματα. Εάν αισθανθούμε καθαριότητα, φρεσκάδα και άνεση τότε έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή. Σε περίπτωση, όμως, που νιώθουμε το δέρμα μας να μας τραβάει, εμφανίζονται λευκά λέπια στην επιφάνεια ή κοκκινίλες και με το άγγιγμα αισθανόμαστε την επιδερμίδα μας άγρια, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε μία άλλη λύση. Γενικά, μετά τον καθαρισμό το δέρμα μας πρέπει να είναι πιο μαλακό και απαλό. Μια ένδειξη που καθορίζει πως η φυσική άμυνα της επιδερμίδας μας ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις λειτουργεί τέλεια. 

Λιπαρή επιδερμίδα και με τάσεις ακμής: Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες
Στον τομέα καθαρισμού, τα ειδικά προϊόντα περιέχουν συνήθως, σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου. Ο χρόνος δράσης είναι μεγαλύτερος από ό,τι για τους άλλους τύπους δέρματος, διότι τα προϊόντα δεν παραμένουν για ικανό διάστημα, ώστε να διεισδύσουν σε βάθος στην επιδερμίδα και να την θεραπεύσουν. 
Τα φαινόμενα της ακμής θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, ενώ περιμένουμε να εξαλειφθούν μετά από διάστημα τριών μηνών. Πολλές φορές ενδέχεται μετά την πρώτη εβδομάδα τα σπυράκια να φουντώσουν, αλλά αμέσως μετά θα ξεκινήσουν να υποχωρούν. Μην ξεχνάμε πως τα κύτταρα του δέρματος χρειάζονται περίπου 28 ημέρες για να ανανεωθούν, οπότε τρεις κύκλοι αρκούν για να εξισορροπήσει το δέρμα μας. 

Όσον αφορά τα προϊόντα θεραπείας, το σαλικυλικό οξύ βοηθάει στη διάσπαση της λιπαρότητας στους πόρους του δέρματος, ενώ το υπεροξείδιο του βενζολίου απομακρύνει τα βακτήρια που ευθύνονται για τα φαινόμενα ακμής, οπότε σπυράκια και μαύρα στίγματα θα χρειαστούν γύρω στις δύο εβδομάδες για να εξαφανιστούν. 

Οι τοπικές θεραπείες πάλι, αυστηρά πάνω στα σπυράκια, δρουν ταυτόχρονα ως αντιφλεγμονώδεις και ως αντιβακτηριακές. Εάν λοιπόν, εφαρμοστούν πριν πάμε για ύπνο, το πιθανότερο είναι τα σπυράκια να μειωθούν σημαντικά το επόμενο πρωί ή μετά από δυο-τρεις νύχτες. Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε τις τοπικές θεραπείες σε ευρύτερη περιοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποπροσανατολιστεί η φυσική άμυνα του δέρματος. 

Θεραπείες λεύκανσης: Υπολογίστε 2 μήνες
Οι περισσότερες από εμάς εμφανίζουμε διάφορες δυσχρωμίες στην επιδερμίδα του προσώπου μας. Άλλοτε έχουμε σημάδια ακμής, άλλες φορές πανάδες από τον ήλιο και άλλοτε ερυθρόχρωμες κηλίδες. Οι θεραπείες λεύκανσης λειτουργούν ως άλλος μαραθώνιος για την απομάκρυνση των χρωματικών ατελειών. Η δράση τους εξαρτάται και από τη σύνθεσή τους. Εάν περιέχουν υδροκινόνη, η οποία μειώνει την παραγωγή μελανίνης, η θεραπεία διαρκεί συνήθως δύο μήνες και στη συνέχεια έχουμε δύο μήνες αποχής, καθώς η υδροκινόνη μπορεί να γίνει και ερεθιστική. 
Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης πάντως, παρατηρούνται συνήθως, μετά τη δεύτερη εβδομάδα εντατικής θεραπείας. Εάν πάλι, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C που εμποδίζει τη δράση των ελευθέρων ριζών, τα αποτελέσματα καθυστερούν, αφού γίνονται αισθητά μετά από περίπου δύο μήνες. Οι αντιοξειδωτικές θεραπείες προτιμώνται όμως, διότι έχουν καλή ανεκτικότητα από τους περισσότερους τύπους δέρματος και πολύ καλά αποτελέσματα. 

Το μυστικό της ρετινόλης: Υπομονή για 4 μήνες 
Το θαύμα για μια όμορφη και νεανική επιδερμίδα ονομάζεται ρετινόλη ή βιταμίνη Α. Με έντονη απολεπιστική δράση, παράλληλα αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό. Εάν το δέρμα μας είναι ευαίσθητο μπορεί να εμφανιστεί ήπιος ερεθισμός μετά από καθημερινή χρήση, ο οποίος εξαφανίζεται μετά από λίγες ημέρες. Σε περίπτωση που οι ερεθισμοί δεν υποχωρούν σύντομα, μειώνουμε τη χρήση του προϊόντος σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, ελέγχουμε τη συγκέντρωση της ρετινόλης, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5%.

Μέσα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες θα δούμε την επιδερμίδα μας να βελτιώνεται σημαντικά. Οι μικρές γραμμές έκφρασης μειώνονται, ο τόνος του δέρματος εξομαλύνεται, οι αποχρωματισμοί υποχωρούν και η επιδερμίδα γίνεται απαλότερη και πιο φωτεινή. Αν και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απόλυτα από τις ρυτίδες και τις γραμμές έκφρασης, εφαρμόζοντας συστηματικά τα προϊόντα ρετινόλης μπορούμε να πετύχουμε αύξηση του κολλαγόνου και ορατή μείωση των φαινομένων γήρανσης μετά από τέσσερις έως έξι μήνες συνεχούς χρήσης. Καθόλου άσχημα, δεν συμφωνείτε.

womanidol.com